• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Pijn tijdens sporten. Wat kunnen we eraan doen?

Wat kan je doen aan pijn tijdens het sporten? In het speciaal bij kniepeesproblemen. Sportarts Paul Dobbelaar geeft het antwoord.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Pijn tijdens sporten. Wat kunnen we eraan doen?

Bovenstaande is een lastige vraag. Het gebruik van ontsteklingsremmers is niet aan te raden. Allereerst blijft het belangrijk om te benadrukken dat pijn natuurlijk een waarschuwingssignaal van het lichaam is dat we niet zomaar moeten negeren.

Maar aan de andere kant is het zo dat bij bijvoorbeeld overbelastingsklachten van peesweefsel niets doen ook geen effect heeft (daar zal ik in een volgende blog nog op terugkomen). 
 
Het blijft een feit dat mensen regelmatig pijn hebben bij het sporten, maar toch iets willen blijven doen, of toch die belangrijke wedstrijd willen (moeten) spelen. In onze praktijk komt het ook regelmatig voor dat mensen die oefentherapie die nodig is om beter te worden niet kunnen doen doordat ze pijn hebben. Een recent onderzoek geeft ons een interessante mogelijkheid om pijn te behandelen. Het onderzoek uit Australia werd gedaan bij mensen met pijnklachten aan de kniepees. Het bleek dat zogenaamde isometrische weerstandsbelasting vermindering van pijn geeft en de mogelijkheid om kracht te zetten verhoogd, niet alleen direct na de belasting maar tot 45 minuten erna. Isometrische contractie betekend de spier aanspannen zonder dat de lengte van de spier veranderd, ofwel er vindt geen beweging plaats. De proefpersonen zaten en de knie was 60 graden gebogen. De belasting bestond uit 5 keer 45 seconden aanspannen op 70% van maximaal, tussendoor steeds 2 minuten rust.
Vooraf hadden de proefpersonen een pijnscore van 7 op een schaal van 10, na de belasting was deze gedaald tot 0,17 direct na afloop en 45 minuten na afloop
 
Al met al een interessante nieuwe mogelijkheid om pijn te behandelen bij peesproblemen.
 
 

Zoek een sportzorgprofessional