• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sportzorgprofessionals uitgelicht - deel 1

Voor elke sporter staan zij klaar: de sportzorgprofessionals. Wie zijn het? Wat doen ze? En wat kunnen ze voor jou betekenen? Dat lees je in de serie "Sportzorgprofessionals uitgelicht". Vandaag deel 1 met: de Sportfysiotherapeut.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Sportzorgprofessionals uitgelicht - deel 1

De Olympische Spelen beginnen vrijdag en natuurlijk is alle aandacht gericht op de sporters. Maar rondom de sporters staan verschillende professionals die ieder een eigen rol hebben in het team rondom de sporter. Natuurlijk zijn er de trainers die de sporters begeleiden, daarnaast zijn er diverse sportzorgprofessionals die de sporters ondersteunen naar een topprestatie.
In aanloop naar de Olympische Spelen besteden wij aandacht aan deze sportzorgprofessionals. Elke dag tot de opening van de Olympische Spelen wordt aandacht gegeven aan een groep sportzorgprofessionals. 

Vandaag op dag 1 aandacht voor de sportfysiotherapeut.

Fysiotherapie gericht op sport

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. De sportfysiotherapeut weet wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe u geblesseerd raakt. Hij begrijpt ook waarom sport belangrijk voor u is. Naast fanatieke sporters behandelt de sportfysiotherapeut ook kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van een therapie. De sportfysiotherapeut behandelt ook mensen die bijvoorbeeld een marathon willen lopen of aan sport willen gaan doen, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Kortom, de sportfysiotherapeut voorziet u van advies op maat. U herkent hem aan het NVFS trademark.

Het werk van de sportfysiotherapeut

De sportfysiotherapeut behandelt blessures aan alle spieren en gewrichten maar het meest aan knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op herstel van de blessure, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. Tijdens het onderzoek kan hij bepalen of extra oefening of training nodig is om het ontstaan van een blessure juist te voorkómen. De sportfysiotherapeut werkt vaak in een speciaal ingerichte praktijk of een sportmedische afdeling van het ziekenhuis en is steeds vaker te zien bij sportverenigingen en in dienst van sportbonden. Ook werkt hij veel en intensief samen met sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven.

Waarom een speciale sportfysiotherapeut?

Met de gerichte behandeling en adviezen van de sportfysiotherapeut kunt u uw training binnen afzienbare tijd op het oude niveau hervatten. Bovendien voorkomt u herhaling van de blessure in de toekomst. De sportfysiotherapeut traint u sportspecifiek en functioneel. Zo nodig overlegt hij met uw trainer. U zult merken dat u een stuk makkelijker praat met een fysiotherapeut die u als sporter benadert.

Uw arts of specialist kan u doorverwijzen naar de sportfysiotherapeut en vanaf 2006 is de sportfysiotherapeut ook rechtstreeks toegankelijk geworden. De behandeling wordt door de meeste verzekeraars vergoed volgens de dekking van de algemeen fysiotherapeut.


Zoek een sportzorgprofessional