• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sportzorgprofessionals uitgelicht - deel 3

In de "Sportzorgprofessionals uitgelicht" vandaag aandacht voor de professionals die jouw hele lichaam kunnen doorlichten op weg naar jouw topprestatie. De sportarts!

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Sportzorgprofessionals uitgelicht - deel 3

 

In de serie "Sportzorgprofessionals uitgelicht" aandacht voor professionals die jouw hele lichaam kunnen doorlichten op weg naar jouw topprestatie. 

Vandaag komen de sportartsen aan de beurt. 

De sportarts

Heb je al een aantal keer niet kunnen sporten door een blessure of gaat sporten niet van harte. Wil je weten hoe je je prestaties kunt verbeteren? Heb je een chronische aandoening, wil je beginnen met sporten of ben je al een fanatieke sporter en wil je weten wat je trainingszones zijn? Bezoek dan eens de sportarts.

e sportarts is er voor iedereen

Een sportarts? Ja, een sportarts! Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan de sportarts bezoeken. De sportarts is er voor ieder (nog niet) bewegend mens, jong en oud, recreatieve en topsporter en voor zowel minder validen als mensen met chronische ziekten zoals artrose, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en astma.

Sportartsen zijn in Nederland de specialisten op sportmedisch gebied. Een sportarts heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van sportblessures en kijkt daarbij naar belasting en belastbaarheid! Rust komt bijna niet voor in het woordenboek van de sportarts. De sportarts stelt alles in het werk om je weer op een gewenste niveau te laten sporten.

Sportartsen houden zich bezig met het verrichten van (blessure)consulten, preventieve sportmedische onderzoeken, inspanningstesten en advisering t.a.v. sportbeoefening. Een andere taak van de sportarts is de sportmedische begeleiding van teams en individuele sporters. Ook het testen en revalideren van mensen met een chronische aandoening, zoals bij hart- long- of oncologische revalidatie, kan behoren tot de werkzaamheden van de sportarts. Na een bezoek aan de sportarts weet je precies wat er aan de hand is, wat er aan gedaan kan worden en hoe je in de toekomst klachten kunt voorkomen. De sportarts geeft je ook adviezen over trainingsschema's.

Blessureconsult bij een sportarts

Met klachten die je beperken in je sportbeoefening, kunt je bij de sportarts terecht voor een blessureconsult. Een blessureconsult bestaat uit een analyse van je klacht(en) en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Indien nodig wordt er aanvullend onderzoek verricht of aangevraagd zoals een echo, röntgenfoto, MRI, ECG, of ander aanvullend onderzoek.
Vervolgens stelt de sportarts een diagnose. Na de diagnose besluit de sportarts, in overleg met jou, of en zo ja welke vervolgbehandeling kan plaatsvinden. Vaak kan de sportarts je zelf behandelen of adviseren over bijvoorbeeld aanpassingen in materiaal of trainingsschema’s, maar de sportarts kan je ook doorsturen naar bijvoorbeeld een (sport)fysiotherapeut, orthopeed, radioloog of cardioloog.

Lees alles over de sportarts.


Zoek een sportzorgprofessional