• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sportzorgprofessionals uitgelicht - deel 4

Vandaag in "Sportzorgprofessionals uitgelicht" aandacht voor professionals die zich voornamelijk bezig houdt met de voeten en het schoeisel van sporters. De Sportpodotherapeut. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Sportzorgprofessionals uitgelicht - deel 4

Tijdens het sporten is goed schoeisel van essentieel belang. Om te zorgen dat jij goed en stevig staat tijdens het sporten kunnen de Sportzorgprofessionals van vandaag jou goed helpen.

In deze editie van "Sportzorgprofessionals uitgelicht" aandacht voor de professionals die jou hierbij kunnen helpen. De Sportpodotherapeut.

De sportpodotherapeut

Om een sporter goed te kunnen begeleiden is kennis van “de sport” erg belangrijk. Iedere sport kent zijn eigen bewegingen, schoeisel, atributen, ondergrond en regels. Zo kan eenzelfde blessure, bv. overbelasting van de achillespees, voorkomen bij een tennisser, turner of wielrenner. De begeleiding is echter bij alle drie verschillend. Dit is ook niet zo vreemd als men het gebruikte sportschoeisel bekijkt, dit varieert van een harde carbonschoen tot een soepel turnschoentje. Een “one-size-fit-all” behandeling bestaat dan ook niet. Een sportpodotherapeut kent “de sport” en stemt de begeleiding af op uw situatie

Kan ik alleen met voetproblemen bij een sportpodotherapeut terecht?

Nee, ook voor klachten aan de benen, knieen, heup en (lage) rug kunt u bij de sportpodotherapeut terecht. Een voet beweegt nooit alleen maar maakt altijd onderdeel uit van een zogenaamde beweegketen. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders problemen geven. Een “overpronerende” voet tijdens het hardlopen kan de oorzaak zijn van een lopersknie of liesproblemen. Uw sportpodotherapeut bekijkt de gehele beweegketen en kijkt naar de oorzaak van uw klacht zodat deze behandeld kan worden.

Wat kan een sportpodotherapeut doen?

Het aanmeten van sportinlays, het analyseren van uw (hard)looppatroon en het geven van blessurepreventie-adviezen zijn enkele voorbeelden hiervan
De sportpodotherapeut zal zich steeds richten op de bewegingen die voor uw sport belangrijk zijn, het schoeisel en de “kaders” van de sport. De behandeling of adviezen worden hierop afgestemd.

Inlays bij sporters

Inlays worden al zo’n 150 jaar voorgeschreven voor het behandelen van verschillende klachten van de voet, benen en onderrug. Bij het behandelen van overbelastingsklachten bij sporters worden sportinlays steeds vaker toegepast met goed succes.

Wat is de juiste sportinlay?

Er zijn veel verschillende soorten inlays op de markt, maar wat is nu de juiste sportinlay? Het antwoord op deze vraag lijkt voor de hand te liggen: hij moet doen waar hij voor gemaakt is. Bij een sporter kan dit inhouden dat u van uw blessure herstelt of, bij preventief gebruik, voorkomt dat er (overbelasting)blessures ontstaan. Zoals ieder persoon anders is, iedere sport zijn eigen sportspecifieke bewegingen en schoeisel kent, zo is ook de sportinlays niet “standaard”. De sportinlay dient afgestemd te worden op uw persoon, sportbeoefening en sportschoeisel.

Lees alles over de sportpodoloog.


Zoek een sportzorgprofessional