• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Stel vast of je overtraind bent

Veel trainen kan ook een keer te veel worden. Te veel trainen kan leiden tot overtraindheid. Daar had deze wielrenner ook last van en daarom vroeg hij advies aan een sportarts. Bekijk het advies aan de wielrenner.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Stel vast of je overtraind bent

Een wielrenner (46) die zijn wedstrijden bij de elite rijdt heeft de laatste tijd last van ernstige vermoeidheid en verslechterde prestaties. Het wielrennen doet hij naast zijn werk als verkeersvlieger. Bij zijn werk heeft hij veel te maken met tijdsverschillend. Tijdens de wedstrijden is zijn hartslag erg hoog en deze gaat nauwelijks naar beneden. De vermogenswaarden die hij normaal bij deze hartslag haalt, haalt hij nu niet. Verder heeft hij chronisch last van keelklachten. "Kunnen deze klachten komen van overtraindheid?" 

Antwoord van de sportarts:

De klachten klinken als een vorm van overtraindheid! Chronische keelklachten kunnen uw weerstand verlagen en daardoor ook de belastbaarheid. Andersom kan ook: door de overbelasting van werk en sporten kunnen ook de keelklachten in stand gehouden worden. Mijn advies is om via de huisarts een consult te plannen bij een sportarts. De sportarts doet verder onderzoek en zal een programma samenstellen voor jouw herstel.

Om in de toekomst overtraining te kunnen voorkomen, is het van groot belang om de eerste symptomen van overtraining te herkennen. Meerdere symptomen kunnen je op het spoor brengen van overtraindheid. Een deel van de informatie is echter in de praktijk van alledag niet gemakkelijk te verkrijgen. In de praktijk kun je prima uit de voeten met een systematische registratie van enkele belangrijke items, bijvoorbeeld in een trainingslogboek. Daarnaast kun je door het stellen van enkele relevante vragen veel informatie verkrijgen die je kunnen helpen bij het vroegtijdig onderkennen van overtraining.

  1. Voel je je de laatst dagen sneller moe?
  2. Heb je het gevoel niet volledig hersteld te zijn?
  3. Presteer je op dit moment minder?
  4. Kost de training je meer moeite?
  5. Zou je graag eens een training overslaan?
  6. Zijn de spieren stijver of pijnlijker?
  7. Ben je sneller geïrriteerd?
  8. Heb je meer moeite met inslapen?
  9. Is je eetlust achteruit gegaan?
  10. Is de training voldoende afwisselend?
  11. Is je motivatie minder?
  12. Beleef je minder plezier aan het sporten?
  13. Heb je vaak geen zin in trainen?

Des te meer vragen je met “ja” beantwoordt, hoe groter de kans is dat je overtraind bent of dreigt te raken!

Lees meer over overtraining


Zoek een sportzorgprofessional