• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Tips voor lopers van de marathon van Rotterdam

Volgende week is de marathon van Rotterdam.  Ben je er al klaar voor?! Hierbij nog wat laatste tips om ervoor te zorgen dat je lachend over de finish gaat!

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Tips voor lopers van de marathon van Rotterdam

Volgende week zondag is de marathon van Rotterdam.  Ben je er al klaar voor?! Hierbij nog wat laatste tips om ervoor te zorgen dat je lachend over de finish gaat!

  1. Heb je griep (gehad)? Let dan goed op! Sporten met griep (koorts) is levensgevaarlijk. Anders dan griep, kun je met een verkoudheid (dus zonder koorts!) wel doortrainen. Er is een ezelsbruggetje, waarmee je kunt bepalen of je al dan niet kunt sporten: de ‘nek check’. Ga naar  www.sportzorg.nl/bibliotheek/griep om de check te doen.
  2. Bereid jezelf goed voor op calamiteiten. Noteer jouw naam en medicatie achter op het startnummer.
  3. Kies de juiste kleding bij de weersomstandigheden. Draag zoveel mogelijk witte kleding, deze kleding heeft de beste weerkaatsing van warmte uit de omgeving, in tegenstelling tot zwarte kleding.
  4. Momenteel last van een blessure? Check de Blessure Adviseur om te bepalen wat je deze laatste week nog zelf kunt doen om de blessure te verhelpen of om in contact te komen met een sportzorgprofessional die alles in het werk zal stellen om jou fit aan de start te laten verschijnen. De ‘Blessure Adviseur’ is te raadplegen via: www.sportzorg.nl/blessure-adviseur-hardlopen.
  5. Water of sportdrank? Water is prima, een sportdrank is nog beter. Hierdoor vul je niet alleen vocht aan, maar ook de verloren mineralen en koolhydraten. Hypotone (bevatten maximaal 6 gram koolhydraten per 100 milliliter) of isotone (bevatten 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 milliliter) dranken zijn hiertoe uitstekend geschikt. Als globale richtlijn geldt een glas per tien à vijftien minuten, onder andere afhankelijk van leeftijd, buitentemperatuur en intensiteit van de inspanning.
  6. Start niet te snel. Deel je wedstrijd goed in. Door de adrenaline, publiek en medelopers ben je geneigd om te snel van start te gaan. Alle tijd die je in het begin te hard loopt betaal je op het einde dubbel zo hard terug! Ken je eigen grenzen. Stop als je lichaam het laat afweten.
  7. Eet na de marathon voldoende groenten en fruit. Dit zorgt ervoor dat het collageen (een lichaamseigen eiwit) herstelt. Slaap is hierin ook erg belangrijk. Slapen is één van de belangrijke dingen om je spieren te laten herstellen. Het zorgt ervoor dat je lichaam snel weer opgeladen en klaar is voor nieuwe inspanningen en uitdagingen.
  8. “You’ll never walk alone” zingt Lee Towers op de Coolsingel in Rotterdam. De start en de finish zijn voor veel lopers kippenvel momenten. Geniet hiervan! Tegelijkertijd is het startvak een belangrijke plek om scherpte op te bouwen en geen energie te verliezen. Wat je denkt of tegen jezelf zegt moet je helpen om een goede race te lopen. Dit is iets positiefs of iets functioneels. Iets aardigs is bijvoorbeeld: ‘ik heb er zin in’, ‘ik heb goed getraind’, ‘, ‘ik kan dit’ of iets taakgerichts: ‘ik let op mijn loophouding’, ‘ik loop mijn eigen race’, ‘ik houd ritme’. Bedenk kort stap voor stap hoe je de race wilt opbouwen. Niet alleen in tijden, maar vooral ‘hoe’ wil je gaan lopen. Verdeel de marathon in meerdere stukken. De gedachte ‘ik ga het laatste stuk lopen’ levert een beter gevoel dan ‘ik ga nu het zwaarste stuk’ lopen. Meer mentale tips op: http://www.sportzorg.nl/sportpsychologie/mentaal-sterk-aan-de-start-van-de-marathon.

 Succes zondag!

 

 

 


Zoek een sportzorgprofessional