• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Vraag aan de sportarts: pijn linkerbil tijdens fietsen

Wij krijgen veel vragen voor de digitale sportarts binnen. Vandaag aandacht voor een wielrenvraag.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Vraag aan de sportarts: pijn linkerbil tijdens fietsen

Dagelijks komen vragen aan de digitale sportarts binnen bij ons. Vele vragen worden gesteld, over wielrennen, hardlopen, voetballen of algemene vragen. 

Vandaag aandacht voor een wielrenvraag. 

Vraag

Sinds een paar jaar heb ik last van mijn linkerbil na het fietsen. Het lijkt op mijn bilspier of iets dat net aan de binnenkant van mijn zitbot loopt.
Tijdens het fietsen doet het pijn en na een tijdje voel ik het niet echt meer, maar na het fietsen blijf ik een geïrriteerde bil houden. Deze pijn is dieper dan de huid.
Ik heb verschillende zadels geprobeerd en op laten meten, maar dit helpt niet.
Ik heb een fietsmeting laten doen, maar dit heeft niet echt geholpen. Wel was te zien dat ik meer druk op mijn linkerbil had.
Daarna ben ik op advies naar de chiropractor gegaan voor eventuele bekkenscheefstand. Ook dit blijkt niet de oorzaak.

Heeft u een idee wat de oplossing kan zijn?

Antwoord van de sportarts

Zitvlakproblemen komen veel voor bij wielrenners en het is goed dat jij de oplossing hebt gezocht in verandering van het zadel. Bij een fietsmeting wordt uitgegaan van een juiste stand van het zadel.
Na de chiropraxie ga ik ervan uit dat er geen bewegingsbeperking in de bekken en de onderrug zitten. Het is van belang om te zorgen dat de ‘zittechniek’ goed is. Een goede zittechniek betekent dat je zodanig je bekken kantelt dat de zitbotten goed in het zadel gedrukt kunnen worden. Bij vermoeidheid en/of een verkeerde zadelstand zul je in het algemeen de neiging hebben om de bekken iets voorover te kantelen. Hierdoor wordt de druk op het zitvlak ongelijkmatig verdeeld. Een goede algemene conditie en een goede core-stability zorgen ervoor dat je gemakkelijker goed op het zadel kan blijven zitten.

Meer info

Zadelpijn
Zitvlakverzorging

Heb jij ook een dringende vraag? Stel deze dan aan de digitale sportarts.


Zoek een sportzorgprofessional