• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Vraag van een sporter: Ik heb al geruime tijd last van mijn hak. Hoe kom ik hier vanaf?

Al geruime tijd last van mijn hak, afgelopen vrijdag bij de huisarts geweest en die zei dat het hielspoor was. Het advies was om rust te nemen en een inleg hakje in de schoen te leggen. Helaas heeft het bij mij niet geholpen tot op heden. Mijn vraag is wat kan ik er het beste tegen kan doen om van hielspoor af te komen?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Vraag van een sporter: Ik heb al geruime tijd last van mijn hak. Hoe kom ik hier vanaf?

Vraag van een sporter

Al geruime tijd last van mijn hak, afgelopen vrijdag bij de huisarts geweest en die zei dat het hielspoor was. Het advies was om rust te nemen en een inleg hakje in de schoen te leggen. Helaas heeft het bij mij niet geholpen tot op heden. Mijn vraag is wat kan ik er het beste tegen kan doen om van hielspoor af te komen?  

Antwoord van de sportarts

Hielspoor is een aandoening aan de grote peesplaat aan de onderzijde van de voet, waar deze op het hielbeen vastzit. Soms is er ter plaatse een verkalking, welke zichtbaar gemaakt kan worden op een Rontgenfoto.
Hielspoor kan behoorlijk hardnekkige klachten geven. In de meeste gevallen gaat het echter met rust en (voldoende) tijd weer over.
De bedoeling van het hakje is dat deze een enigszins dempende werking heeft en hierdoor minder belasting geeft op de aanhechtingsplaats van de peesplaat.

Wandelen en voetspierversterkende oefeningen hebben een gunstige invloed op verloop van de klachten, mits ze geen toename van de pijn geven. Het gaat er dan om om loopafstand en loopsnelheid zodanig aan te passen dat eventuele napijn nooit langer mag duren dan 24 uur.

Voorbeelden van voetspieroefeningen

Klik hier voor voetspierversterkende oefeningen 

 

Als u geen verbetering bemerkt na 3-6 weken is het raadzaam om weer contact op te nemen met uw huisarts.

 


Zoek een sportzorgprofessional