• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Wat is jouw sprintvermogen?

Gisteren bij de NOS: Jos van Emden bereid zich voor op de Giro d'Italia met een Windgate-test. Maar wat is een Windgate-test?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Wat is jouw sprintvermogen?

Meten is weten. Dat geldt zeker voor sporters. Een goede kennis van het lichaam voorkomt blessures en geeft de basis voor effectief en efficiënt trainen.

De Wingate-test is een sprinttest op een fietsergometer waarbij het sprintvermogen gedurende 30 seconden gemeten wordt. Het sprintvermogen wil zeggen; de explosieve start-kracht, het acceleratie-vermogen en de tijd dat de sprint kan worden volgehouden. De test is een veel gebruikte en betrouwbare methode om deze eigenschappen van bijvoorbeeld baanwielrenners en sprinters in te schatten. Daarnaast kan deze test gebruikt worden om te kunnen vervolgen of deze eigenschappen bij een bepaalde renner bijvoorbeeld zijn verbeterd na een specifiek trainingsprogramma.

De start kracht is de sterk explosieve kracht die noodzakelijk is om een versnelling in te zetten. Het acceleratievermogen is het vermogen om door te versnellen tot een bepaald maximum snelheid. De tijd dat een bepaald maximum snelheid volgehouden kan worden wordt in trainerstaal ook wel het weerstandsvermogen genoemd. Het betreft dan de weerstand tegen vermoeidheid of verzuring.

Startkracht en acceleratievermogen zijn op te drijven door te trainen op kracht en snelheid. Het weerstandsvermogen kan men trainen door interval- en circuittraining.

Wilt u ook een Wingate-test laten uitvoeren?

Neem dan contact op met een regionale sportmedische instelling bij u in de buurt.


Zoek een sportzorgprofessional