• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Reuma en (top)sport, kan dat?

Vandaag op WereldReumaDag wordt aandacht besteed aan de gevolgen die reuma heeft voor mensen die deze ziekte hebben. Daarom vandaag bij ons het verhaal van Mandy, een ijshockeyspeelster met de diagnose reuma. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Reuma en (top)sport, kan dat?

Mandy is een ijshockeyster en speelt op een hoog niveau. Zij een speelster van onder andere het Nederlands Damesteam. Met dit team speelt zij op wereldkampioenschappen en andere grote toernooien. Om op dit niveau te kunnen ijshockeyen traint zij minstens vier dagen per week. 

Ruim twee jaar geleden kreeg Mandy slecht nieuws. Zij kreeg te horen dat zij reuma heeft, wat een grote shock voor haar was. 
Ondanks de reuma wil Mandy doorgaan met topsport. Graag wil zij zichzelf verbeteren en aan de top van haar sport komen. Helaas ziet zij dat iedereen vooruit gaat en hard kan trainen, terwijl zij zelf steeds vaker moet afhaken bij activiteiten. Haar lichaam kan de belasting op dat moment niet meer aan. Ook gaat zij naar de sportschool om te trainen, ook daar moet zij regelmatig eerder stoppen met de training vanwege de pijn. 

Omdat Mandy niet weet wat zij moest doen vroeg zij aan de sportarts advies.

Het advies van de sportarts

Voor mensen met reumatoïde artritis is veel mogelijk. Omdat het verloop van de ziekte zo wisselend is en de ziekte in diverse gewrichten plaats kan vinden is een eenduidig advies niet mogelijk. Bij reuma is het belangrijk dat de gewrichten niet overbelast raken. Omdat jij een topsporter bent in een contactsport is het advies om een Sportmedisch Onderzoek te doen, bij voorkeur een Groot Sportmedisch Onderzoek met inspanningstest met ademgasanalyse. Om te zien waar jij staat en om jou een indivitueel trainingsadvies te kunnen geven.

Het volgende is belangrijk om te weten. Wanneer de knieën en heupen zijn aangedaan kies voor een sport waarbij jij je eigen gewicht niet hoeft te dragen. Een sport zoals zwemmen of fietsen. Wanneer de nek is aangedaan is zwemmen minder geschikt. Aquaqym is daarentegen wel aan te raden. 

Kijk ook eens op http://www.sportzorg.nl/chronische-aandoeningen/reuma/ik-sport-beweeg-al voor meer informatie over sporten met reuma. 


Zoek een sportzorgprofessional