• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Wielrennen

Feit of fabel: fietsen veroorzaakt plas- of erectieproblemen

Fabel! In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, veroorzaakt fietsen geen noemenswaardige plas- of erectieproblemen. Dat geldt zowel voor recreatief als voor intensief fietsen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Feit of fabel: fietsen veroorzaakt plas- of erectieproblemen

De gezondheidsvoordelen van fietsen wegen alleszins ruimschoots op tegen de beperkte nadelen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad The Journal of Urology.

Ze vergeleken in totaal bijna 2.800 fietsers, 540 zwemmers en 790 lopers. Bovendien bekeken ze ook of en hoe de fietsintensiteit, het soort fiets en zadel, het gebruik van een speciale fietsbroek, de houding op de fiets, de kwaliteit van de weg… een impact zouden kunnen hebben op de seksuele en urinaire functies. 

Geen verschillen in seksuele en urinaire functies

In het algemeen werden geen verschillen in seksuele en urinaire functies vastgesteld tussen intensieve fietsers (vanaf minstens 2 jaar, minstens 3 keer per week, meer dan 40 km fietsen), recreatieve fietsers en niet-fietsers. Ze hadden niet meer erectie-, prostaat- of plasproblemen. 

Gevoelloosheid en zadelpijn

De fietsers klaagden wel vaker van een voos gevoel of gevoelloosheid in de genitale streek en zadelpijn. Deze klachten waren minder aanwezig bij mannen die fietsbroeken droegen, wanneer het stuur hoger was afgesteld en bij mannen die regelmatig recht op de trappers gingen staan. 

Eerdere onderzoeken waarin wel plas- en erectieproblemen werden vastgesteld, werden volgens deze wetenschappers met te weinig proefpersonen en zonder een controlegroep van niet-fietsers uitgevoerd.

Bron: The Journal of Urology


Zoek een sportzorgprofessional