• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Afknelling van de bekkenslagader

Zijn wereldtoppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Kjeld Nuis (die vanaf vandaag schitteren op het WK afstanden) ook jouw inspiratie om elke wedstrijd zo hard mogelijk te gaan schaatsen, maar lukt dit niet altijd omdat de bovenbenen snel verzuren? Lees dan dit artikel.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Afknelling van de bekkenslagader

Snel verzuurde bovenbenen kunnen je belemmeren in het schaatsen. Een van de oorzaken kan zijn dat er een afknelling zit in de bekkenslagader. 
Wil je weten of je kans hebt op een afknelling in de bekkenslagader? Doe dan de speciaal ontwikkelde self-check.

Wat is een afknelling van de bekkenslagader?

Je bekkenslagader zorgt voor toevoer van bloed en daarmee van zuurstof naar je beenspieren. Door de gebogen positie op de fiets of in schaatshouding in combinatie met de vele omwentelingen die je been maakt, kan de bekkenslagader een ‘knik’ maken. Vergelijk het met een tuinslag die je steeds op hetzelfde punt buigt: eenmaal geknikt, zal de slagader bij iedere zware inspanning op hetzelfde punt afknikken. Bij zware zware inspanning zorgt het voor problemen in de bloedtoevoer. Op den duur kan dit leiden tot schade aan de slagader. Een slechte doorstroming van het bloed in de slagader leidt tot een zuurstoftekort in de beenspieren en daarmee tot snellere verzuring. Dit merk je aan klachten als krachtsverlies en pijn in je beenspieren. 

Symptomen

Sporters met bloedvatproblemen ervaren een gevoel van verzuring in de benen bij zware inspanning of in diepe zit. Vaak is het ene been meer aangedaan dan het andere en kenmerkend is dan dat het ene been sneller verzuurt dan het andere. De klachten verdwijnen bijna altijd binnen een paar minuten rust en kunnen bij hard fietsen vaak in een paar minuten weer worden opgewekt.

Dergelijke klachten passen typisch bij een vaatprobleem; maar ze kunnen ook door een heleboel andere oorzaken komen. Een bloedvatprobleem is meestal niet het eerste waar je als sporter of als zorgprofessional bij deze symptomen bij verder gezonde sporters aan denkt. De gemiddelde sporter met een bloedvatprobleem heeft circa 30.000 km gefietst met zijn klachten en meerdere hulpverleners geraadpleegd voor de diagnose gesteld wordt.

Lees het volledige artikel over het bloedvatprobleem in de bekkenslagader.


Zoek een sportzorgprofessional