Fietsen over kasseien

Fietsen over kasseien

7 april 2017

Zo fiets je over kasseien. Enkele tips:

1. Sneller fietsen

Hoe harder je fietst, hoe minder je schokt. Doordat je sneller over de kasseien fietst is de schokdemping groter. Als een fietser langzaam over de kasseien gaat voelt de fietser elk steentje wat er op zijn pad ligt. Sneller fietsen over de kasseien zorgt ervoor dat je sneller over de steentjes gaat. Dan top je de kasseien af en vlieg je erover.

2. Blijven zitten

Staan op de trappers om sneller te fietsen heeft geen zin, dit maakt het fietsen over kasseien lastiger en onhandiger. Op de fiets blijven zitten en zo veel mogelijk kracht op de pedalen zetten heeft meer zin. Wil je harder fietsen dan kan je beter door schakelen naar een zwaardere versnelling.

3. Losse handen aan het stuur

Als je het stuur licht en soepel vasthoudt worden de trillingen van minder doorgegeven naar je lichaam. Het licht vasthouden van het stuur zorgt ervoor dat de fiets de meeste schokken opvangt. 

4. Zit achterop je zadel

Ga zo ver mogelijk achterop jouw zadel zitten. Hierdoor komt het zwaartepunt meer op het achterwiel. Dat zorgt voor meer druk op het wiel, waardoor het wiel minder slipt. 
Achterop het zadel is het ook makkelijker om een grotere versnelling rond te draaien.

5. De banden

Over kasseien fietsen met bredere banden, mits deze op jouw fiets passen, geeft meer stabiliteit. Hierdoor wordt het fietsen over kasseien iets comfortabeler. Ook een lagere bandenspanning zorgt voor meer comfort bij het fietsen over kasseien. Dit brengt wel een extra risico met zich mee. Een lagere bandenspanning kan samen met de vele stoten van de kasseien sneller voor een lekke band zorgen.

 

Terug

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: