• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Fietsen over kasseien

Vandaag wordt Parijs-Roubaix gefietst, een wedstrijd gekenmerkt door veel kasseien. In dit artikel vijf tips voor het fietsen over kasseien.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Fietsen over kasseien

Zo fiets je over kasseien. Enkele tips:

1. Sneller fietsen

Hoe harder je fietst, hoe minder je schokt. Doordat je sneller over de kasseien fietst is de schokdemping groter. Als een fietser langzaam over de kasseien gaat voelt de fietser elk steentje wat er op zijn pad ligt. Sneller fietsen over de kasseien zorgt ervoor dat je sneller over de steentjes gaat. Dan top je de kasseien af en vlieg je erover.

2. Blijven zitten

Staan op de trappers om sneller te fietsen heeft geen zin, dit maakt het fietsen over kasseien lastiger en onhandiger. Op de fiets blijven zitten en zo veel mogelijk kracht op de pedalen zetten heeft meer zin. Wil je harder fietsen dan kan je beter door schakelen naar een zwaardere versnelling.

3. Losse handen aan het stuur

Als je het stuur licht en soepel vasthoudt worden de trillingen van minder doorgegeven naar je lichaam. Het licht vasthouden van het stuur zorgt ervoor dat de fiets de meeste schokken opvangt. 

4. Zit achterop je zadel

Ga zo ver mogelijk achterop jouw zadel zitten. Hierdoor komt het zwaartepunt meer op het achterwiel. Dat zorgt voor meer druk op het wiel, waardoor het wiel minder slipt. 
Achterop het zadel is het ook makkelijker om een grotere versnelling rond te draaien.

5. De banden

Over kasseien fietsen met bredere banden, mits deze op jouw fiets passen, geeft meer stabiliteit. Hierdoor wordt het fietsen over kasseien iets comfortabeler. Ook een lagere bandenspanning zorgt voor meer comfort bij het fietsen over kasseien. Dit brengt wel een extra risico met zich mee. Een lagere bandenspanning kan samen met de vele stoten van de kasseien sneller voor een lekke band zorgen.

 


Zoek een sportzorgprofessional