Fietsen veroorzaakt geen plas- of erectieproblemen

Fietsen veroorzaakt geen plas- of erectieproblemen

23 augustus 2018

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, veroorzaakt fietsen geen noemenswaardige plas- of erectieproblemen. Dat geldt zowel voor recreatief als voor intensief fietsen. De gezondheidsvoordelen van fietsen wegen alleszins ruimschoots op tegen de beperkte nadelen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad The Journal of Urology

Ze vergeleken in totaal bijna 2800 fietsers, 540 zwemmers en 790 lopers. Bovendien bekeken ze ook of en hoe de fietsintensiteit, het soort fiets en zadel, het gebruik van een speciale fietsbroek, de houding op de fiets, de kwaliteit van de weg… een impact zouden kunnen hebben op de seksuele en urinaire functies. 

In het algemeen werden geen verschillen in seksuele en urinaire functies vastgesteld tussen intensieve fietsers (vanaf minstens 2 jaar, minstens 3 keer per week, meer dan 40 km fietsen), recreatieve fietsers en niet-fietsers. Ze hadden niet meer erectie-, prostaat- of plasproblemen. 

De fietsers klaagden wel vaker van een voos gevoel of gevoelloosheid in de genitale streek en zadelpijn. Deze klachten waren minder aanwezig bij mannen die fietsbroeken droegen, wanneer het stuur hoger was afgesteld en bij mannen die regelmatig recht op de trappers gingen staan. 

Eerdere onderzoeken waarin wel plas- en erectieproblemen werden vastgesteld, werden volgens deze wetenschappers met te weinig proefpersonen en zonder een controlegroep van niet-fietsers uitgevoerd. Daarom zouden hun resultaten betrouwbaarder zijn dan die uit eerdere onderzoeken. 


Bron
www.jurology.com/article/S0022-5347(17)77722-1/abstract

Terug

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: