• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Gelezen in Wielermagazine: overtraining

Overtraining. Veel wielrenners krijgen er vroeg of laat mee te maken. En niet alleen de professionals. Want wielrennen is een fysiek zware sport, waar

Overtraining. Veel wielrenners krijgen er vroeg of laat mee te maken. En niet alleen de professionals. Want wielrennen is een fysiek zware sport, waarbij vaak veel getraind wordt. Herstel bij overtraining duurt soms wel enkele jaren. Zorg dus dat u bekend met met de verschijnselen van overtraining en schakel op tijd een tandje terug.

Wat is overtraining?

Na een wielertraining heeft u tijd nodig om te herstellen van de inspanning. Uw lichaam gaat dan op zoek naar een nieuw evenwicht. Rust zorgt ervoor dat het evenwicht wordt hersteld. Vaak herstelt het lichaam
zich tijdens een rustperiode iets meer dan eigenlijk nodig is. Dit zorgt er na verloop van tijd voor dat u sterker wordt en beter gaat presteren. We noemen dit supercompensatie. Om supercompensatie te bereiken moet het lichaam voldoende rust krijgen om te herstellen. Als u te snel weer gaat trainen, zal het herstel langer duren. Op langere termijn kan dit leiden tot overtraining. Er zijn ook niet lichamelijke factoren die hierbij een rol kunnen spelen. Lees verder.

Wat zijn de symptomen?

Een wielrenner die overtraind is merkt dat aan de volgende verschijnselen:

  • een minder goed prestatievermogen
  • geen zin om te fietsen
  • vermoeidheid
  • concentratieproblemen


Naast deze verschijnselen kunnen er nog andere symptomen optreden. Lees verder.

Hoe kan het behandeld worden?

Herstellen van overtraining kan eigenlijk maar op één manier: rust. Dit kan soms weken of maanden in beslag nemen. Een (sport)arts kan u met raad en daad bijstaan en u helpen bij uw herstel.

Hoe kan overtraining voorkomen worden?

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker bij overtraining. Een uitgebalanceerd trainingsschema en het bijhouden van een trainingsdagboek zijn belangrijk middelen om overtraining in het wielrennen te voorkomen. Ook via bepaalde testen en vragenlijsten kunt u in de gaten houden of alles nog goed met u gaat. Lees verder.


Zoek een sportzorgprofessional