• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Gezocht: Oud profwielrenners voor onderzoek naar botgezondheid

Uit metingen bij huidige profwielrenners blijkt inderdaad dat profwielrenners een slechte botgezondheid hebben en dus mogelijk een verhoogd risico lopen op botbreuken en bijkomende complicaties.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Gezocht: Oud profwielrenners voor onderzoek naar botgezondheid

Het expertiseteam Sports & Exercise Nutrition van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen doet onderzoek naar de botgezondheid van mannelijke en vrouwelijk oud-profwielrenners.

Profwielrenners brengen extreem veel tijd door op de fiets. Omdat fietsen een niet-gewicht dragende activiteit is, komt mogelijk de ontwikkeling van piekbotmassa in het geding. Uit metingen bij huidige profwielrenners blijkt inderdaad dat profwielrenners een slechte botgezondheid hebben en dus mogelijk een verhoogd risico lopen op botbreuken en bijkomende complicaties. Aangezien na het ~35e levensjaar de botmassa afneemt als gevolg van het ouder worden, lopen oud-profwielrenners mogelijk een nog groter risico op botbreuken. Het is echter onbekend of de botdichtheid weer toeneemt wanneer wielrenners stoppen met hun actieve carrière en dus weer meer drukbelasting krijgen op de botten.

Nieuwe testdagen

Al reeds 30 mannelijke en vrouwelijke oud-profwielrenners hebben deelgenomen aan dit onderzoek. Graag willen wij nog een aantal (recent gestopte) oud-profwielrenners meten. Hiervoor organiseren we in november 2 nieuwe testdagen in Nijmegen op donderdag 19 en zaterdag 21 november.

Lees meer.


Zoek een sportzorgprofessional