• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hardlopers beter informeren werkt

Dat er mensen overlijden tijdens hardloopwedstrijden valt nooit uit te sluiten, maar de informatievoorziening aan de deelnemers kan wel worden verbete

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Hardlopers beter informeren werkt

Dat er mensen overlijden tijdens hardloopwedstrijden valt nooit uit te sluiten, maar de informatievoorziening aan de deelnemers kan wel worden verbeterd. Dat stellen diverse betrokkenen tegenover Metro. Onder meer sportarts Guido Vroemen en de organisatie achter de Dam tot Damloop vinden dat mensen er actief op moeten worden geattendeerd dat ze zich kunnen laten onderzoeken om tot een veilige sportbeofening te komen. Afgelopen zondag overleed nog een hardloper tijdens een wedstrijd in Tilburg. De man zou drie tot vier keer per week trainen.

Het zijn incidenten die weinig voorkomen, maar altijd veel indruk maken, weet sportarts Vroemen. Hij pleit voor een actievere benadering van de deelnemers. “Iedereen screenen is niet haalbaar, maar mensen kunnen bijvoorbeeld via een online vragenlijst erachter komen of ze voldoende voorbereid zijn.” Volgens de arts moeten trainingen voor een sportevenement ook meer gepromoot worden. “Tijdens de trainingen kunnen trainers van tevoren al zien of een deelnemer klaar is voor de wedstrijd.”

Simone Richardson is directeur van de Stichting Sportevenementen Le Champion en organiseert onder meer de Dam tot Damloop. Zij is het met Vroemen eens. “Het is lastig om alle hardlopers in Nederland een medisch onderzoek te laten doen. Maar ik ben zeker een voorstander van het positief adviseren van hardlopers. Want wanneer je met je lichaam bezig bent, moet je het ook zeker laten testen.”

Bron: Metro, 6 september 2011


Zoek een sportzorgprofessional