• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hoe te handelen bij kramp

Kramp komt heel vaak voor bij sporters. Het kan duiden op oververmoeidheid van de spier. Maar kan ook ontstaan door verwonding van de spier. Bij kramp trekken bepaalde spieren zich voortdurend samen. 

 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Hoe te handelen bij kramp

Hoe herken je kramp?

Kramp komt heel vaak voor bij sporters. Het kan duiden op oververmoeidheid van de spier. Maar kan ook ontstaan door verwonding van de spier. Bij kramp trekken bepaalde spieren zich voortdurend samen. Kramp komt vaak voor in de kuitspier.

Hoe handel je bij kramp?

  1. Laat de persoon ontspannen zitten of liggen.
  2. Probeer de verkramping eruit te krijgen door de getroffen spier losjes te schudden.

Helpt schudden niet? Probeer dan het volgende bij kramp:

  • in de kuitspier: strek het been en trek de tenen op. Laat daarna even los. Herhaal deze handeling als het nodig is. Verdwijnt de kramp niet op deze manier? Vraag de sporter dan voorzichtig de kuitspier te rekken door zijn tenen richting het gezicht te drukken;
  • onder de voet: breng de tenen zoveel mogelijk richting scheenbeen;
  • achterkant van het bovenbeen: strek het been en breng de romp (neus) van je voet richting het gestrekte been.

Hoe voorkom je kramp?

  1. Zorg voor een goede warming-up (inclusief dynamische rekoefeningen). Dit verkleint de kans op kramp.
  2. Drink voldoende water bij hoge temperaturen.
  3. Zorg voor een goede trainingsopbouw en bouw voldoende herstelmomenten in.
  4. Heeft een sporter vaak last van kramp in de kuiten? Laat hem dan een specialist bezoeken, zoals een sportarts, sportfysiotherapeut of orthopeed.

Zij kunnen bijvoorbeeld adviseren de oorzaak van de kramp achterhalen. En op basis daarvan een gericht advies uitbrengen. In sommige gevallen kan kramp worden voorkomen door bijvoorbeeld een verandering in de stand van de voet, waardoor de kuit minder zwaar wordt belast

Sport Blessure Vrij: alle informatie over het behandelen van sportblessures én het voorkomen van sportblessures.

Bij blessurevrij sporten zijn 2 zaken van groot belang: het behandelen van blessures én het voorkomen van sportblessures, zodat behandeling minder vaak nodig is in de toekomst.

In de uitgave ‘Sport Blessure Vrij’ vindt u de belangrijkste informatie over het voorkomen van sportblessures. Wat is een goede sportuitrusting, maar ook hoe weer te beginnen na een blessure. Heeft u toch een blessure opgelopen dan is een goede en snelle Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO) heel belangrijk. Het herstel van een blessure begint namelijk al op het moment dat de eerste hulp wordt geboden. De uitgave behandelt de belangrijkste informatie, die nodig is voor eerste hulp bij sportblessures. Stapsgewijs leest u voor wat u moet doen om erger te voorkomen.

Onmisbaar voor trainers, coaches, teambegeleiders, verzorgers, scheidsrechters en bestuursleden! Er is ook een speciale ‘Voetbal Blessure Vrij’ uitgave beschikbaar.

Klik om de uitgaven te downloaden


Zoek een sportzorgprofessional