Lage rugpijn? Kom lekker in beweging!

Lage rugpijn? Kom lekker in beweging!

30 oktober 2015

Lage rugpijn en bewegen

Bewegingsactiviteiten kunnen een rol spelen in het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de kracht van spieren die de wervelkolom ondersteunen. De grootste nadruk ligt op een verbetering van de rug- en met name de buikspieren, maar andere spieren mogen zeker niet vergeten worden. Door versterking van deze spieren kan de belastbaarheid van de rug worden vergroot. Door conditieverbetering en ontspanning leert u beter omgaan met eventuele pijn.

Beweegadvies

Geschikte activiteiten voor mensen met lage rugpijn zijn onder meer zwemmen, stevig wandelen, joggen, traplopen en fietsen. Vooral rugzwemmen is een goed idee omdat u dan juist de spieren gebruikt die uw rug ondersteunen. Van stevig wandelen kunt u ook geleidelijk overgaan op joggen. Ook activiteiten in een fitnesscentrum of een wandeling door de natuur zijn goede alternatieven.
Als u al geruime tijd niets heeft gedaan, dan is het verstandig om rustig te beginnen en langzaam op te bouwen. Het is een gezond streven om een half uur per dag actief te zijn.

Beweegtips bij lage rugpijn

Hier volgen tips om op verantwoorde wijze in beweging te komen en te blijven:

  • Kies een activiteit die u leuk vindt en die bij u past
  • Beweeg samen: gezellig en motiverend
  • Bouw duur, intensiteit en frequentie van de activiteiten langzaam op
  • Pijn hoeft geen reden te zijn om niet te bewegen
  • Raadpleeg een arts of fysiotherapeut als de beweeglijkheid van de rug afneemt en als er plotselinge verslechtering van de pijnklachten optreedt.

U voelt zich prettiger als u regelmatig in beweging komt!

Meer informatie over lage rugpijn

Neem contact op met de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten.
Folder 'Sportief bewegen met lage rugpijn'

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: