• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ontstekingsremmers bij sportblessures. Waarom niet?

De meest voorkomende blessures zijn overbelastingsklachten van vooral pezen. Wat gebeurt er in een pees bij belasting en bij overbelasting en hoe worden die processen beïnvloed door NSAID’s.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Ontstekingsremmers bij sportblessures. Waarom niet?

In allerlei adviezen en web berichten is te lezen dat het gebruik van pijnstillers tijdens het sporten niet aan te raden is.

In veel gevallen zal er een ontstekingsremmer ofwel NSAID gebruikt worden. Bekende namen zijn diclofenac of ibuprofen.
Het veelgebruikte argument geen pijnstillers te gebruiken is dat het onderdrukken van de pijn de blessure kan verergeren. Maar is dat de enige reden?
 
De meest voorkomende blessures zijn overbelastingsklachten van vooral pezen. Wat gebeurt er in een pees bij belasting en bij overbelasting en hoe worden die processen beïnvloed door NSAID’s. In een gezonde pees die belast wordt komen zgn. prostaglandinen en Interleukine 6 vrij die zorgen voor een toename van de doorbloeding van het peesweefsel. Toegenomen doorbloeding draagt bij aan het versterken van de pees. NSAID’s remmen de vrijmaking van prostaglandine en interleukine 6 waardoor de toename van de bloeddoorstroming tot een derde minder wordt. Hierdoor wordt de opbouw van peesweefsel geremd.
 
Bij een pees die chronisch overbelast is is de situatie anders: Bij een ontstoken pees is er geen stijging van prostaglandinen en interleukine bij belasten. Gebruik van NSAID’s heeft hierbij dus geen of slechts minimaal effect op de eventuele genezing.
 
Concluderend kunnen we zeggen dat het gebruik van NSAID’s in bijna alle gevallen geen tot een negatief effect hebben tijdens sporten, met of zonder klachten. Alleen bij acute overbelasting van peesweefsel hebben NSAID’s mogelijk een rol in de genezing.
 
THROW AWAY THE ANTI-INFLAMMATORIES & START LOADING YOUR DAMAGED TENDONS. Michael Kjaer. Aspeter Sports Medicine Journal, 2014 2(3): 390-393

Zoek een sportzorgprofessional