Onwel gevoel na het hardlopen

Onwel gevoel na het hardlopen

17 mei 2017

Bij de digitale sportarts kwam de volgende vraag binnen:

Met enige regelmaat heb ik na het hardlopen enkele uren erna het gevoel van onwel zijn: misselijk, duizelig, slap, lamlendig en ik moet soms ook overgeven. Dit komt meestal voor bij een duurloop langer dan 10 kilometer. Ik zorg er voor dat ik goed eet voor en na het lopen, daarbij drink ik ook voldoende. Ook begin ik uitgerust aan de wedstrijd.

Het rare is dat het gevoel soms pas na 2,5 uur optreedt. Wat kan dit zijn?

Antwoord van de sportarts

De klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Deze worden hieronder toegelicht.
Belangrijk is dat wanneer de klachten aan blijven houden dat je de huisarts of een sportarts bij jou in de buurt bezoekt.

De mogelijke oorzaken:

  1. Het stilvallen van het maag-darmstelsel

Als je hardloopt, wordt zuurstofrijk bloed aan je maag en andere organen onttrokken om ingezet te worden voor je longen, hart en andere hardwerkende spieren tijdens de inspanning. De maag kan voedingsstoffen daardoor niet zo efficiënt als gewoonlijk verwerken. Hierdoor kan het gebeuren dat je drank en voedsel kort na de finish er uit komen, vooral als tijdens de loop te veel hebt ingenomen. Hetzelfde kan voorkomen als je hardloopt op een hete, vochtige dag, omdat de bloedstroom van het spijsverteringstelsel naar de huid wordt verlegd om je lichaam af te koelen.

Je kunt het enigszins vermijden door te oefenen met eten en drinken tijdens een inspanning. Zo kom je erachter hoeveel je maag kan hebben op de wedstrijddag. Als je gels of andere suikerhoudende brandstof neemt, probeer ze dan in combinatie met water in te nemen voor een betere verwerking. Als je teveel sportdrank of gels binnenkrijgt dan is dat vragen om moeilijkheden. Is er sprake van uitdroging dan vertraagt het verteringsproces nog meer. Het is dus belangrijk om vroeg in de wedstrijd regelmatig slokjes water te nemen voor een betere vertering van de suikers. Deze hydratatie is de sleutel voor een gezond maag-darmstelsel en het voorkomen van misselijkheid. Maar het blijft lastig de gulden middenweg te vinden tussen te weinig en te veel drinken om misselijkheid te voorkomen.

  1. Toegenomen druk op de maag

Als je hardloopt met hoge intensiteit dan neemt de druk op de buik toe en daarmee ook op de maag. Dit gebeurt omdat je tijdens het hardlopen je bekkengebied meer gebruikt en omdat je dieper ademhaalt. Zo kan het gebeuren dat de maaginhoud teruggedrongen worden in de slokdarm en mogelijk nog verder omhoog. Hoe meer je hebt gegeten of gedronken voorafgaand aan de wedstrijd, hoe voller de maag en hoe groter de kans hierop. Hoeveel eten en drinken je maag aankan is zeer persoonlijk, dus zoek uit wat je lichaam kan hebben. Dit is zeker belangrijk als je een wedstrijd gaat doen. Hoe meer voedsel je in je maag hebt tijdens een intensieve wedstrijd of training, hoe hoger het risico op braken. Anderzijds moet je vooraf voldoende vocht en energie innemen. Lopers die last hebben van de zogenoemde gastro-oesofageale refluxziekte hebben een grotere kans dat dit verschijnsel zich voordoet. Dat komt omdat bij hun de spieren tussen de slokdarm en de maag verzwakt zijn en zich ontspannen als dat niet de bedoeling is. Deze aandoening kan met medicatie behandeld worden, maar er zijn ook verbeteringen te zien als het dieet wordt aangepast. Daarbij worden voedingsstoffen vermeden die de bekleding van de slokdarm irriteren, zoals zure voedingstoffen, tomaat en producten die daarvan worden gemaakt, vet eten, alcohol en koffie.

  1. Vooraf de verkeerde voedingsstoffen en drankjes nemen

Vermijd zure voedingsstoffen, zoals die van citrusvruchten (sinaasappels, bessen, grapefruit), verwerkte kaas en drankjes als soda of sinaasappelsap, voordat je gaat hardlopen. Zure voedingsstoffen en drankjes verhogen de zuurgraad in de maag. Dat vertraagt het doorstromen van de maaginhoud in het darmstelsel en verhoogt het risico op braken. Maaltijden en tussendoortjes met veel vet, eiwitten en vezels moet je zeker niet nemen voorafgaand aan een training omdat ze het verteringsproces vertragen. Met andere woorden, die voedingsstoffen blijven langer in je maag en kunnen daar tijdens je prestatie nog steeds zitten, wat je het gevoel geeft dat je een steen in je maag hebt die maar niet wil zakken. Om braken door bepaalde voedingstoffen te voorkomen, moet je eigenlijk twee uur voor een pittige training of wedstrijd niet eten. Als je echt iets moet eten neem dan een klein beetje, dat vriendelijk is voor de maag. Blijf je last houden van misselijkheid en braken ondanks de aanpassing van je dieet, neem dan ongeveer een uur voor je inspanning maagzuurremmers.

  1. Te snel stoppen

Als je meteen na je pittige inspanning vol op de rem gaat staan, kan dit een verwoestende uitwerking op je maag hebben. De maag is niet voorbereid op deze snelle verandering in inspanning, met als gevolg dat jij je ziek kunt gaan voelen. Het is hetzelfde als hoe jij je kunt voelen na een ritje in de achtbaan. Dit vervelende gevoel kan verergerd worden als je in de laatste meters nog een flinke eindsprint hebt getrokken. In plaats van meteen stil te staan, kun je beter nog wat wandelen of joggen om je lichaam de tijd te geven zich aan te passen en om maagkrampen te voorkomen. Neem ook niet te snel na de inspanning zoete sportdrank of iets te eten. Drink wat slokjes water, blijf wandelen en geef je lichaam de kans terug te keren naar het basisniveau.

  1. Extreme uitdroging

Als je extreem veel zweet kun je misselijk worden. Verlies je tijdens het hardlopen meer dan 4 procent van je lichaamsgewicht, dan zijn je darmen volgens sommige studies niet meer in staat om goed vocht op te nemen en dat veroorzaakt misselijkheid. Dit gebeurt vooral bij mensen die vooraf te weinig gedronken hebben. Braken is niet zonder gevolgen. Het kan schade veroorzaken aan de bekleding van je slokdarm, en dat heeft een negatief effect op je spijsverteringsproces.

  1. Zuurstoftekort

Bij een verkeerde ademhaling kan er sprake zijn van zuurstoftekort. Veel mensen hebben de neiging om tijdens intensieve inspanning de adem in de gaan houden. Let daar op, probeer bijvoorbeeld bewust 3 seconden UIT te blazen en dan zal het lichaam vanzelf weer rustig inademen (automatische reflex). Zuurstoftekort kan ook door andere oorzaken ontstaan: zoals bijvoorbeeld een tekort aan rode bloedlichamen (bijvoorbeeld bij bloedarmoede).

  1. Op een te hoog niveau inspannen.

Misselijkheid kan ook optreden als je boven jouw macht traint. Daarbij is het goed om de inspanning langzamer op te bouwen en mogelijk te gaan werken met individueel bepaalde hartslagzones, zodat je meer in de duurzones gaat trainen.

Bron: Digitale sportarts - algemeen
Kijk voor meer informatie over het werk van de sportarts op: https://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportmedische-instelling-sportarts.
Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.

De vragen aan de digitale sportarts worden beantwoord door leden van de Vereniging voor Sportgeneeskunde.

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van alle sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: