• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Boksen onder de loep

De Gezondheidsraad gaat opnieuw aandacht vragen voor het risico op hersenletsel bij sporten als boksen en voetbal, zo laat de raad aan Sp!ts weten
Tekst gaat onder de afbeelding verder
Boksen onder de loep

De Gezondheidsraad gaat opnieuw aandacht vragen voor het risico op hersenletsel bij sporten als boksen en voetbal, zo laat de raad aan Sp!ts weten. „Het is een actueel onderwerp, gezien de signalen uit het veld, dus zullen wij dit onder de aandacht brengen van het ministerie van VWS”, aldus Anneke Wijbenga, algemeen secretaris van de Gezondheidsraad.

Dementie

Zo’n 40 tot 80 procent van de profboksers krijgt hersenletsel, zoals dementie, Parkinson en andere chronische hersenaandoeningen, aldus de raad. Om die reden pleitte de raad al in 2003 onder andere voor een algemeen verbod op professioneel boksen, en een verbod op wedstrijden onder de 16 jaar. Dat is tot op heden nog niet uitgevoerd. Ook amateurs lopen gevaar op hersenletsel, al is het risico iets kleiner doordat zij vechten met hoofdbescherming. Een bokshelm biedt echter onvoldoende bescherming voor de hersenen, volgens de raad.

Sportartsen staan in principe achter dit boksverbod met hun weigering te assisteren bij bokswedstrijden. „We werken niet mee aan een sport waar je een ander opzettelijk schade toebrengt”, zegt directeur Anja Bruinsma van de Vereniging voor Sportgeneeskunde, die 450 artsen telt.

Al hebben zij zich volgens Bruinsma nog niet officieel voor een boksverbod uitgesproken, de vraag voor medische assistentie bij zowel amateur- als professionele (kick-)bokswedstrijden wijst elk lid altijd af. „Dit moet geen arts willen”, zegt Bruinsma.

Hersenletsel

Ook vanwege de gezondheidskosten die hersenletsel met zich meebrengt, zegt Guus Schrijvers, hoogleraar Public Health van het UMC Utrecht. Hij pleit deze week ook voor een boksverbod. „In een tijd waarin iedereen wordt aangespoord goed op zijn gezondheid te letten gezien de medische kosten zouden mensen zichzelf niet opzettelijk moeten beschadigen.”

Een oude discussie, vindt Rinze van der Meer, van Prof Boksen Nederland, die toeziet op medische keuringen van tientallen professionele boksers. Volgens hem zijn de regels in de ring veel strenger geworden de afgelopen jaren. „Er zijn zeker risico’s aan boksen verbonden, maar die maak je aanvaardbaar door de regels zo streng mogelijk te maken. Dan kun je de risico’s vergelijken met verkeersongelukken. Ik zie er niet veel heil in om deze discussie weer aan te zwengelen”, zegt Van der Meer, tot vorig jaar bestuurslid van de Europese boksbond. Overigens valt een groep boksers, zoals kickboksers en freefighters buiten deze medische controles.

Bron: Spits, 6 september 2011

 


Zoek een sportzorgprofessional