Scheenbeenvliesontsteking bij hardlopers

Scheenbeenvliesontsteking bij hardlopers

22 maart 2017

Bij de sportarts kwam de volgende vraag binnen:

Afgelopen zomer liep ik scheenbeenvliesontsteking op. Hiervoor ben ik bij de fysiotherapeut geweest. Rust houden was het advies. Na een periode van rust kon weer rustig opgebouwd worden. Na twee keer lopen kwam de pijn weer terug, deze bleef ook in rust.

Ik kan nog geen 5 kilometer normaal lopen. Hierdoor weet ik niet meer wat ik moet doen.
Vandaar mijn vraag aan de sportarts hoe om te gaan met scheenbeenvliesontsteking en het herstarten van het hardlopen.

Antwoord van de sportarts

Scheenbeenklachten bij beginnende hardlopers komt veel voor en worden veelal veroorzaakt door overbelasting en passen soms bij de gewenningsfase. Kortdurende rust en aanpassing van de looptraining kan dan voldoende zijn. Soms is dit helaas niet voldoende!

De klachten zitten meestal aan de binnenrand van het scheenbeen. Naast een rustig hardloopschema zijn goede hardloopschoenen van belang. Als er twijfel bestaat over de kwaliteit van de hardloopschoenen wordt aangeraden om (terug) naar de hardloopspeciaalzaak te gaan. Wellicht is er extra steun nodig. Het wat te veel naar binnen kantelen (= overproneren) van de voet kan door een (antipronatie-)schoen en zo nodig steunzool extra worden ondersteunt.

Verder spelen in het ontstaan van deze kwetsuur vaak ook individuele factoren een rol zoals gewicht, blessurevoorgeschiedenis, basisconditie, etc. een rol. Bij een slechte conditie kun je ook overwegen eerst de conditie op te bouwen op de sportschool (cardiotraining) zonder een teveel aan hardloopbelasting.

Wanneer je twijfelt wat je het beste kan doen. Kan je een afspraak maken bij een sportarts bij jou in de buurt.
Meer informatie over scheenbeenirritatie vind je hier.

Bron: sportarts Arjan Kokshoorn
Kijk voor meer informatie over het werk van de sportarts op: https://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportmedische-instelling-sportarts.
Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.

Sportarts Arjan Kokshoorn is lid van de Vereniging voor Sportgeneeskunde.

Terug

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: