Sporters met achillespeesklachten gezocht!

Sporters met achillespeesklachten gezocht!

30 oktober 2018

Heb jij wel eens achillespeesklachten gehad en ben je hiervoor behandeld? Zou je dan mee willen werken aan het invullen van een vragenlijst? Het duurt ongeveer 10-15 minuten om in te vullen.

De achillespees

De Achillespees is de grootste en sterkste pees in het menselijk lichaam. Deze pees brengt de krachten over van de kuitspieren naar de hiel. Dit zorgt voor je krachtig je voet kan afzetten tijdens wandelen, hardlopen of springen.

Bij te hoge (sport)belasting of te snelle opbouw van de (sport)belasting kan er een reactie in de Achillespees plaatsvinden. Er is dan een toename van vocht in de pees. Vaak ontstaat er dan een pijnlijke zwelling in de Achillespees. Dit kan zowel op de aanhechting (rood) als in het middendeel (blauw) van de Achillespees ontstaan (zie figuur).

Als er lokale pijn is bij de aanhechting (rood) of in het middendeel (blauw) van de Achillespees die toeneemt bij meer belasting (door wandelen of door sporten), dan spreekt men van Achilles tendinopathie. Dit betekent letterlijk ‘aandoening van de Achillespees’. Het drukken op deze plek geeft vaak ook een toename van de klachten. We gebruiken voor Achilles tendinopathie het woord Achillespeesklachten.

Voor een richtlijn rondom Achillespeesklachten van de Wetenschappelijke Vereniging voor Sportgeneeskunde, werkt de Patiëntenfederatie Nederland mee om de zorg te verbeteren op basis van de ervaringen van mensen. Dit doen we middels een vragenlijst.

Figuur - Hier is de achterzijde van de enkel en het onderbeen zichtbaar. Met de rode kleur is het aanhechtingsgebied van de Achillespees aangegeven. Dit bevindt zich op het harde gedeelte van de hiel in de eerste 2 cm van de aanhechtingsplaats. Met de blauwe kleur is het middendeel (2-7 cm boven de aanhechting) weergegeven.

achillespees.jpg

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: