Sporters opgelet: het wordt koud!

Sporters opgelet: het wordt koud!

25 januari 2012

Ijzers uit het vet' is vandaag te lezen in De Telegraaf. Het wordt dus koud! Sportzorg geeft tips voor sporten onder winterse omstandigheden.

1. Zoek de ongelukken niet op. Is het weer te winters met verse sneeuw of ijzel, sla dan gewoon een training over.

2. Wilt u er op een winterse dag toch uit, raadpleeg dan even een weersite met actuele informatie zoals www.buienradar.nl.

3. Bij ijzige kou kunt u niet bedekte lichaamsdelen insmeren. Bij harde koude wind doet vaseline wonderen. Denk ook aan uw lippen. Een goede lippenbalsem is al voldoende.

5. Integreer kou in het trainingsprogramma. U traint zo geen tolerantie tegen kou, maar u bouwt wel ervaring op hoe met kou om te gaan. Maak ruimte voor vaste herstelmomenten om op temperatuur kunnen komen;

6. Kleding tegen kou omvat minimaal drie lagen. De eerste twee lagen bestaan uit lichtgewicht polyester of polypropyleen en fleece of wollen kleding die isoleert. De derde laag houdt het weer buiten, kan vocht afvoeren en wordt alleen gebruikt tijdens een rustpauze of bij wind en regen. Vervang kleding bij langdurige inspanningen op gezette tijden om verzadiging met zweet en/of vocht te voorkomen;

7. Sporters verbruiken meer energie in een koude omgeving. Een tekort aan koolhydraten is zowel voor de warmtevoorziening als voor de training funest. Naast een normale koolhydraatrijke voeding, kunnen extra dranken en tussendoortjes een tekort voorkomen.

Bekijk nog meer tips.

Op www.sportzorg.nl zijn ook speciale tips voor hardlopers over lopen in de sneeuw en lopen op een koude dag te vinden. Doe uw voordeel ermee.

Voorkom schaatsblessures

Schaatsers kunnen op www.voorkomblessures.nl een persoonlijk advies ontvangen over het voorkomen van schaatsongelukken. Ook zijn er tips te vinden over het voorkomen van schaatsblessures en kunt u lezen wat te doen als u door het ijs bent gezakt.

Hierdoor alvast enkele tips:

  • Neem een veiligheidssetje mee (priem, werpkoord).
  • Pas uw snelheid aan de omstandigheden aan.
  • Houd altijd rechts, zodat snellere schaatsers links kunnen passeren.
  • Geef een waarschuwingsteken of signaal als iemand valt.
  • Ga niet alleen op pad en schaats niet in het donker.

Gebruik je kop, helm op!

Bij het schaatsen is het van belang dat u hoofdbescherming draagt. U bent als schaatser namelijk kwetsbaar en uw veiligheid is ook afhankelijk van medeschaatsers. Shorttrackers dragen al een helm tijdens trainingen en wedstrijden en er zijn ook steeds meer toerschaatsers die een helm dragen.

Op www.gebruikjekop.nl is te lezen welke helmen voor schaatsers geschikt zijn.

 

Terug

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: