Sportmedisch Instellingen staan klaar voor de ruim 550.000 deelnemers aan de Nationale Sportweek

Sportmedisch Instellingen staan klaar voor de ruim 550.000 deelnemers aan de Nationale Sportweek

11 april 2011

 

Een tijdje niet gesport of beginnen met sporten? Bereid je goed voor!

Van 16 t/m 23 april wordt de Nationale Sportweek gehouden. Met het thema van de Nationale Sportweek ‘Iedereen heeft een reden om te sporten’ wil NOC*NSF iedereen aanspreken om te gaan sporten.

Als mensen met sporten willen gaan beginnen of meer willen gaan sporten dan kan het verstandig zijn conditie en eventuele risico’s in kaart te laten brengen bij een sportarts, werkzaam in een Sport Medisch Adviescentrum of op een sportgeneeskundige afdeling van een ziekenhuis. Zo krijgt men een weloverwogen advies of en welke sport goed voor hen is. Sportartsen specialiseren zich, na een studie geneeskunde, gedurende vier jaar in sportgeneeskunde. Ze lopen onder andere stage bij orthopedie, cardiologie, huisartsgeneeskunde en doen wetenschappelijk onderzoek. De kennis van de sportarts ten opzichte van bijvoorbeeld huisartsen en medisch specialisten ligt in de specifieke kennis die sportartsen hebben over sportgerelateerde aandoeningen. Kortom: sport ‘als medicijn’ bij bepaalde aandoeningen. Door hun sportspecifieke zorgkennis op het terrein van belasting en belastbaarheid, het behalen van optimale prestaties en de preventie en behandeling van blessures, leveren ze een belangrijke bijdrage aan een gezonde bevolking.

Sport is gezond. Meer lichaamsbeweging leidt tot minder gebruik van de gezondheidszorg, minder arbeidsverzuim en een hogere productiviteit. De keerzijde is dat jaarlijks 3,5 miljoen mensen bij sporten geblesseerd raken. Voor meer informatie over sport, bewegen en gezondheid kunnen mensen terecht bij www.sportzorg.nl. Deze onafhankelijke website heeft zich ten doel gesteld bewustwording te creëren bij de sporter/bewegende mens op het gebied van verantwoord sporten. De verantwoordelijkheid voor een gezonde sportdeelname ligt bij de sporter zelf dus is het de taak van Sportzorg.nl de sporter op te zoeken en te informeren zodat men de juiste keuzes maakt.

Sportzorg.nl is een initiatief van Sportgeneeskunde Nederland. Directeur Anja Bruinsma van Sportgeneeskunde Nederland: “Sportgeneeskunde Nederland maakt Nederlanders bewust dat men verantwoord sport of beweegt. Vooral mensen die lange tijd niet of nog nooit hebben gesport, moeten zich goed voorbereiden. Dat kan via diverse vragenlijsten en informatie op onze website Sportzorg.nl. Met de website, voorlichting onder publiek en opleidingen aan huisartsen, wil Sportgeneeskunde Nederland het aantal sportblessures in de Nederlandse sportwereld terug brengen. En daarmee ook het misverstand dat sporten en goed bewegen riskant zijn. Verschillende wetenschappelijke studies illustreren dat sporters minder vaak ziek zijn en minder medische kosten maken dan de overige 45 procent van de Nederlanders die op zijn stoel blijft zitten, aldus Bruinsma.”

Sportzorg.nl is een samenwerkingsverband tussen de Vereniging voor Sportgeneeskunde, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid Milieu. Sportzog.nl is een onafhankelijke website en de ontwikkeling van de site is mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

 

Volg Sportzorg.nl ook op Twitter: www.twitter.com/sportzorg en Facebook: www.facebook.com/sportzorg.  

Terug

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: