• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Voetbal en de sportkeuring

Tijdens de transferperiode wordt vaak gesproken over de medische keuring van voetballers voordat het contract daadwerkelijk getekend wordt. Wat is zo'n medische keuring? Dat wordt in dit artikel uitgelegd. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Voetbal en de sportkeuring

De transfermarkt in het voetbal is deze periode weer volop in beweging. Tot en met 31 augustus kunnen spelers nog van club wisselen. Onderdeel van de transfer is een sportmedische keuring. Pas wanneer de speler goed door de keuring komt, is hij officieel eigendom van de nieuwe club.

Wat houdt zo’n sportkeuring in? Kan ik als amateur ook gekeurd worden?  

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk jouw lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Sportkeuringen zijn er in verschillende soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of jouw hart de inspanning aankan. Iedereen kan een sportkeuring laten verrichten.

Een sportkeuring met (rust)hartfilmpje wordt zeker aangeraden bij sporters als er een verdenking op een mogelijke hartziekte is en/of als er risicofactoren voor hartziekten aanwezig zijn:

  • hart- en vaatziekten bij eerste graad familieleden vóór zestigste levensjaar (plotselinge dood op onverklaarbare wijze?)
  • verhoogde bloeddruk
  • verhoogd cholesterolgehalte
  • suikerziekte
  • roken
  • overgewicht

Bang om ‘afgekeurd’ te worden, hoeft niemand te zijn. Een sportmedisch onderzoek is niet te vergelijken met de ouderwetse sportkeuring. ‘Keuring’ is ook een verkeerde term, we praten liever over sportmedisch onderzoek. Er worden niet alleen gezondheidsrisico’s ingeschat, maar er wordt ook een juist inzicht in conditie en een hierbij passend, gericht trainingsadvies gegeven. Vroeger moesten mensen wat kniebuigingen doen en werd vooral gekeken naar wat ze níet konden. Nu wordt er gefocust op wat mensen wél kunnen en hoe je gezondheidsklachten kunt verbeteren door sport.

Plotse hartdood

Elk jaar weer worden we een aantal keer opgeschrikt door het plotseling overlijden van een sporter. Per jaar komt dit zo’n 150-200 keer voor. De oorzaak van plotse hartdood is sterk afhankelijk van de leeftijd van de sporter: 

  • Bij sporters jonger dan 35 jaaris dit meestal het gevolg van een aangeboren hartafwijking;
  • Bij sporters ouder dan 35 jaarbetreft het bijna altijd een vernauwing van de kransslagaders die het hart van bloed voorzien. Hierdoor kan er niet voldoende zuurstof naar de hartspier gevoerd worden en kan een hartinfarct optreden.

In 80% van de gevallen is plotse hartdood tijdens of vlak na sporten het gevolg van een hartinfarct. Eigenlijk is sport dus niet zozeer de oorzaak van de acute hartdood, maar het onderliggende hartlijden. Er is een vragenlijst ontwikkeld die jou kan helpen te bepalen of je een risico loopt op plotse hartdood bij sportieve activiteiten. Beantwoord de vragen en kijk vervolgens hoe het advies voor jou luidt. Ga naar de vragenlijst.

Waar kan ik een sportkeuring laten verrichten?

Een sportkeuring kun je laten verrichten bij sportarts werkzaam in een sportmedische instelling. Iedereen kan zelf rechtstreeks een afspraak maken bij een sportarts. Je hoeft niet per se langs je (huis)arts.

Vergoeding

De kosten van het sportmedisch onderzoek zijn per sportmedische instelling verschillend. Voor de kosten kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de instelling van jouw keuze. De kosten worden, wanneer je een aanvullende verzekering hebt, door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. De vergoeding voor het sportmedisch onderzoek valt onder de aanvullende verzekering en heeft dus geen invloed op het eigen risico.

Meer informatie


Zoek een sportzorgprofessional