Vraag aan de sportarts: Ik heb artrose in de kniëen. Welke sporten kan ik doen?

Vraag aan de sportarts: Ik heb artrose in de kniëen. Welke sporten kan ik doen?

16 april 2018

Vraag aan de sportarts

Ik heb altijd veel gesport en heb nu artrose in mijn knieën. Welke sporten kan ik het best doen? En wat kan ik het beste op de fitnessclub doen om toch te blijven bewegen?

Antwoord van de sportarts

Het is een goed idee om te sporten en bewegen bij artrose, we weten dat dit positieve effecten heeft.

Artrose heeft een wisselend beloop. De slijtage zelf geeft vaak stabiele milde klachten van opstartstijfheid en bewegingsbeperking, wat in de loop der jaren wat kan toenemen. Dit is vaak wel vervelend, maar geeft meestal geen grote beperkingen. Daarnaast kan bij overbelasting van artrose een periode van dagen tot zelfs weken een hevige pijn bijna constant aanwezig zijn. Deze overbelasting  is veel heviger en gebeurt veel sneller dan bij een gezond gewricht. Met name deze snellere overbelasting is iets om rekening mee te houden bij sporten en bewegen

In principe zijn alle sporten geschikt, wel zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden:

  • Zorg voor een rustige opbouw van de activiteiten, zowel in duur als in intensiteit. Doe nooit zomaar mee aan een training, maar pas het aan aan uw niveau.
  • Ook een warming up en cooling down zijn bij iedere activiteit aan te raden. Meer informatie hierover is te vinden op https://www.sportzorg.nl/bibliotheek/warming-up-en-cooling-down
  • Probeer de trainingstijd goed in te delen. Met  wat vaker kort actief zijn, is er sneller herstel en lagere kans op blessures dan eenmaal een langdurige training.
  • Indien u toch klachten krijgt, neem dan op tijd rust om te voorkomen dat de artrose opvlamt.
  • Pas de training aan als u merkt dat klachten bij een bepaalde oefening of beweging beginnen.
  • Met gerichte spierversterkende en stabiliserende oefeningen kunt u de belastbaarheid van de knie vergroten. Als de spieren sterker zijn, kunnen ze het gewricht beter ondersteunen en ontlasten. Op www.sportzorg.nl/oefeningen vindt u voorbeelden. Vooral de core-stabilty en de beenspieroefeningen zijn voor u van toepassing. U kunt ook een (sport)fysiotherapeut vragen om hiermee te helpen.
  • Ondanks voorzichtigheid en voorzorgsmaatregelen, kan een opvlamming van de artrose toch voorkomen. Belangrijk is op zo’n moment rust te nemen en eventueel, in overleg met uw huisarts, een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) te nemen. Als de klachten weer afgenomen zijn, kan er begonnen worden met rustige activiteiten, die langzaam opgebouwd worden.

Met deze aandachtspunten, kan in principe deel genomen worden aan iedere sport. Vaak zijn sporten zoals fietsen, crosstrainer en zwemmen minder (schok)belastend voor de knieen dan bijvoorbeeld hardlopen.

Heb jij ook een vraag aan de sportarts?

Kijk voor een sportarts bij jou in de buurt op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional of stel je vraag aan de Digitale Sportarts.

Terug

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: