• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Zes op tien amateurvoetballers lopen blessures op

Elk voetbalseizoen lopen zes van de tien spelers een blessure op. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Gemiddeld kunnen ze vijf dagen niet we

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Zes op tien amateurvoetballers lopen blessures op

Elk voetbalseizoen lopen zes van de tien spelers een blessure op. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Gemiddeld kunnen ze vijf dagen niet werken en zestien dagen niet sporten. Maar ook na de herstelmelding heeft 27 procent nog pijnklachten. De KNVB schrikt van de cijfers.

Sporten is overwegend gezond. Toch raken per jaar vier miljoen mensen geblesseerd. Daarvan ontstaan 620.000 blessures op het voetbalveld. Het UMC Utrecht volgde tijdens het seizoen 2009-2010 meer dan 20 teams, die spelen in de eerste klasse van de amateurs. In totaal deden meer dan 450 spelers mee aan het onderzoek.

Risico

De belangrijkste conclusie is dat zestig procent van de spelers tijdens het voetbalseizoen geblesseerd raakt. Enkel-, knie- en hamstringblessures komen het meest voor (48,5 procent). Daarvan wordt de enkel het meest genoemd.
Onderzoeker/sportarts prof. Frank Backx zegt: "Als je voor voetbal kiest, weet je dat je het risico loopt op een blessure. Eens in de twee jaar krijgt iedereen wel een blessure. 620.000 blessures is een hoog aantal, maar dat willen we proberen terug te dringen. Dat moet minder kunnen."

Opleiding

De KNVB schrikt van de uitkomsten. De bond doet er alles aan om het aantal blessures te verminderen.
Woordvoerder Nabil Ou-Aissa: "Wij verankeren het in de opleiding die trainers en coaches krijgen al in een vroeg stadium. Hoe herken je blessures? Hoe ga je ermee om? Welke programma's pas je toe? Hoe tape je een enkel? Maar ook: welk schoeisel gebruik je? Op welke wijze doe je je warming-up? En, heel belangrijk als een speler geblesseerd is: niet te snel het veld weer op."

620.000 voetbalblessures per jaar. Hoe voorkom je die?

Elk jaar komen er zo'n 620.000 voetballers geblesseerd van het veld. Verslaggever Roel Pauw vroeg om uitleg bij sportarts Frank Backx van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, én op het veld bij VV Maarssen.

Voor meer informatie over het voorkomen van voetbalblessures gaat u naar www.voorkomblessures.nl.

Voetbalblessure opgelopen?

Via www.sportzorg.nl/sporttakken/abc/voetbal-.html is nuttige informatie te vinden over wat te doen als u een blessure hebt opgelopen en daar vragen over hebt. Ook vindt u de juiste weg naar de beste sportmedische zorg.

KNVB schrikt van aantal blessures

We lopen jaarlijks met zijn allen bijna 4 miljoen blessures op. De meeste op het voetbalveld: 620.000. Maar liefst zes op de tien voetballers raken per seizoen wel eens geblesseerd, zo blijkt uit onderzoek van het Utrechts Medisch Centrum. Ze kunnen dan gemiddeld 16 dagen niet sporten en 5 dagen niet werken. De KNVB is geschrokken van de cijfers.

Toch zijn sporters over het algemeen gezonder.

Uit een onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat er op voetbalvelden veel blessures worden opgelopen. Zes op de tien voetballers per jaar zijn de klos. Een balletje trappen op zaterdagochtend, is dat minder gezond dan het lijkt?


Zoek een sportzorgprofessional