• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Voeding

Blog: Dry January. Check de 5 voordelen!

We zijn al halverwege, dus tijd voor wat extra motivatie.

Dry January, een term die we tegenwoordig allemaal kennen. In 2012 introduceerde een organisatie in UK de Alcohol Awareness Week, deze week vindt plaats in november. Twee jaar later werd er in Groot-Brittannië een campagne gevoerd, met veel succes. In veel landen werd vervolgens de Dry January campagne overgenomen.

Vanuit de gezondheidsraad werd jarenlang geadviseerd dat mannen maximaal twee glazen alcohol per dag mochten consumeren en vrouwen één. Echter is het advies sinds 2015 om helemaal niet te drinken. Doe je het wel? Drink dan maximaal 1 glas per dag.

Er zijn meerdere redenen om mee te doen aan Dry January. Een cliënt zei laatst tegen mij dat hij meedoet met Dry January om zichzelf te bewijzen dat hij alles zelf in controle kan houden. En laten we duidelijk zijn, het ging niet om een persoon die afhankelijk is van alcohol, maar meer iemand die een gezelligheidsdrinker is. De gedachten achter het mee doen vond ik in ieder geval mooi. 

Er zijn alleen al minimaal vijf voordelen om mee te doen met Dry January! Goed om te weten!

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Blog: Dry January. Check de 5 voordelen!

Voordelen Dry January

Buiten jezelf ‘bewijzen’ dat je nog steeds controle op alles hebt, waarvoor zou je meedoen aan Dry January?

1. Je verbetert je slaap

Alcohol heeft effect op zowel de lengte als de kwaliteit van je slaap. Vaak hoor je mensen praten over een ‘slaapmutsje’, een glaasje alcohol waarmee ze lekker in slaap vallen. Dan kan, maar helaas is de slaap wel onrustiger en minder diep. Ook heeft alcohol invloed op je REM-slaap (zie uitleg onderstaand).

2. Je verbetert je humeur

Behoudens dat je beter slaapt, wat natuurlijk ook effect heeft op je humeur, heeft alcohol ook invloed op een aantal feelgood-neurotransmitters. Door alcohol neemt de afgifte af, waardoor je je minder fijn in je vel voelt.

3. Je bespaart tijd en geld

Natuurlijk is het gezellig om met vrienden te drinken, maar door je slechtere slaap blijf je langer in je bed hangen & ben je overdag minder productief. De gezellige avond met je vrienden kan blijven, maar je kan natuurlijk gewoon iets drinken waar geen alcohol in zit. En de volgende dag ben je alsnog lekker productief! En vergelijk de prijzen eens tussen een fles drank en een fles frisdrank.

4. Je verliest gewicht, handig voor bij de goede voornemens (hoe staat het daar mee overigens?)

In alcohol zitten veel calorieën. Deze zijn afkomstig uit zowel alcohol als koolhydraten. Het is natuurlijk verschillend per drankje hoeveel calorieën erin zitten. Qua alcohol is het zo afgemeten, dat er in ieder glas (borrelglas, wijnglas, bierglas) evenveel alcohol in zit. De koolhydraten verschillen natuurlijk wel per drankje. 1 gram koolhydraten levert 4 kcal en 1 gram alcohol levert maar liefst 7 kcal. En dit bespaar je dus! Ook verbetert je spijsvertering. Kortom: je zult dus kunnen afvallen, maar natuurlijk is het wel afhankelijk van waardoor je de alcohol vervangt.

5. Je huid verbetert

Alcohol droogt je huid uit, dus drink je minder alcohol? Dan verbetert je huid. Moeilijker hoeven we het niet te maken. 

Alcohol en slapen

Hoe kan het dat je slechter slaapt met alcohol op? De slaap verloopt in verschillende fasen. Een fase in je slaap wordt de REM-slaap genoemd. Dit is een fase waarin je spieren ontspannen, jij lekker aan het dromen bent en alle informatie en emoties van de dag worden verwerkt door de hersenen.

Kortom: een belangrijke fase voor je mentale herstel. Helaas onderdrukt alcohol de REM-slaap. De REM-slaap begint later en is in totaal minder. En om deze reden word je dan ook minder uitgerust wakker dan iemand die geen alcohol gedronken heeft.

Laat alcohol geen hoofdrol spelen

Alcohol is af en toe gezellig, maar moet geen hoofdrol gaan spelen in je leven. Je vrienden vinden je ook gezellig (hoe cliché het ook klinkt), zonder de alcohol. En kijk eens naar het bovenstaande lijstje met voordelen, dat is het toch waard! Op naar een heerlijke slaap, goed gevulde portemonnee, een goed humeur en stralende huid!


Auteur
Cassandra Akersloot
Zoek een sportzorgprofessional