Blood flow restriction training gevaarlijk? Het verhaal en de feiten

Blood flow restriction training gevaarlijk? Het verhaal en de feiten

7 juni 2019

Nog even snoert hij de banden rondom zijn bovenbenen extra aan. Na een dag hard werken is hij er klaar voor om lekker wat gewichten weg te duwen in de sportschool. De banden zitten strak en hij kan voelen dat de bloedomloop al wat minder wordt. Toch maar eens proberen, dat waar de Men’s Health en fitnessblogs vol mee staan: blood flow restriction training.

Het idee hierachter is spieren extra zwaar te kunnen belasten, doordat de bloedtoevoer naar de te trainen spieren wordt afgekneld. Deze spieren lopen dan wat meer schade op, zodat het uiteindelijke trainingseffect groter is. Net als hij er echt zin in heeft en aan wil zetten voor de eerste set, komt een vriend langslopen. “Hé, ga jij nu ook al beginnen met dat afknellen? Laatst zag ik nog op social dat een aantal mensen er een bloedstolsel door heeft opgelopen. Maarre, trainze hè ouwe”. Als de vriend in kwestie zelf aan het trainen is geslagen, snoert hij de banden toch maar los. Eerst maar even wat cardiowerk. 

Aan de bar leest hij op z’n telefoon wat Yoshiaki Sato jaren eerder, tijdens een Boeddhistische gebedsdienst, ontdekte. Namelijk dat als hij aan het bidden was op zijn knieën, hij in bepaalde posities zijn onderbenen voelde. En wel zodanig dat het na afloop leek alsof hij zijn benen flink getraind had. Yoshiaki sloeg aan het experimenteren en trainde door, waarbij hij de bloedtoevoer naar zijn benen naar hartelust afknelde. In 1967 liep hij hierdoor een bloedstolsel op en de artsen adviseerden hem acuut met zijn manier van trainen te stoppen. Stoppen deed hij echter niet. Zijn techniek perfectioneren vond hij wél verstandig.

 Kortgeleden verscheen er in een wetenschappelijk artikel in het International Journal of General Medicine een overzicht van het effect van blood flow restriction training op de bloedstolling. Hierin was al het beschikbare bewijs over dit onderwerp verzameld. De Braziliaanse auteurs concludeerden dat blood flow restriction bij vrij licht trainen (20-30% van het gewicht dat 1x getild of gedrukt kan worden) bij gezonde mensen niet leidt tot veranderingen in de stolling. Eén ding is dus zeker: als Yoshiaki Sato gezond was, had hij heel wat zwaarder getraind. 

Het lichtjes toepassen van blood flow restriction training lijkt dus veilig, maar niet voor iedereen. Zeker als je weet dat je aanleg hebt voor bloedstolsels, zou ik oppassen. Gelukkig zijn er in dat geval veel alternatieven voor blood flow restriction training, zodat je je spieren tóch wat meer kunt laten rollen op het strand deze zomer. Ben jij wel helemaal gezond? Dan hoef je niet bang te zijn dat je bloedvaten verstopt raken. 

Misschien toch maar eens proberen tijdens een lichte training binnenkort, denkt hij als hij de sportschool uitloopt. Bloedlink is het in ieder geval niet.

 

Bron: Sport- en bewegingsarts - Dr. Maarten Moen


Dr. Maarten Moen is sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics en NOC*NSF. Hij gebruikt zijn kennis uit de topsport in de alledaagse praktijk. Lees meer over sport- en bewegingsklachten op www.sportenbewegingsarts.nl

 

Terug

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: