• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Feit of fabel: je moet stretchen voor het hardlopen

Hier zijn de meningen over verdeeld. Voor ieder individu werkt dit anders. Er zijn ook mensen die weinig tot helemaal niet rekken.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Feit of fabel: je moet stretchen voor het hardlopen

Als je dan toch wilt rekken is dynamisch rekken aan te raden. Dat wil zeggen: licht verend rekken en niet vasthouden (statisch).

Tijdens het lopen heb je een bepaalde spanning nodig op je spieren. Door teveel en te fanatiek te stretchen kun je de juiste spanning van de spieren afhalen. Na het hardlopen is statisch stretchen aan te raden. Houd de houdingen 10-15 seconden vast en herhaal dit per been 2-3 keer.

Onderzoek stretchen

Uit onderzoek van Daniel Pereles van de George Washington Universiteit blijkt dat de kans op blessures even groot blijft, of je nu wel of geen rek- en strekoefeningen doet voor het hardlopen. 

Aan het onderzoek van Pereles werkten 2.729 ervaren hardlopers mee. Deze werden onderverdeeld in twee groepen.

Groep 1: hardlopers die nooit stretchen
Groep 2: hardlopers die altijd stretchen

Zo ontdekte Pereles dat mensen die nooit aan stretchen doen voor het hardlopen dat ineens wel moeten gaan doen. Mensen die het altijd al wel deden moeten er ook niet mee stoppen. Dit vergroot namelijk de kans op een blessure.

Blessurekans neemt toe na veranderen stretchroutine

Van de deelnemers die hun routine namelijk hetzelfde hielden, kreeg één op de zes een blessure. Van de groep die hun training aanpasten, kreeg bijna één op de vier last van een blessure.

De oorzaak van de blessures, meestal gescheurde kruisbanden, verwondingen aan de voeten en enkels en pijnlijke knieën, kwam vaak door een hogere Body Mass Index (BMI) of door een oude, chronische blessure.

De onderzoeker heeft geen idee waarom stretchen niet helpt. "Het is nogal vreemd. Ik snap er ook niets van", aldus Pereles.
Eerder onderzoek vond Pereles niet gelden voor recreatieve lopers. Collega-onderzoekers richten zich namelijk meestal op professionele atleten.

Bron: Gezondheidsnet.nl

 


Zoek een sportzorgprofessional