• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Professionals

Het verhaal van...sportarts Tessa Backhuijs

Elke ziekte of blessure is een kans om er sterker van te herstellen. Het is mijn missie om mensen ongeacht leeftijd of getraindheid te helpen herstellen van een ziekte of blessure. Om het vertrouwen te geven dat ze fitter & sterker terug kunnen komen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Het verhaal van...sportarts Tessa Backhuijs

Van geneeskunde naar sportgeneeskunde

Tessa studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Daar behaalde zij in 2008 haar artsendiploma. Ze deed wetenschappelijk onderzoek in het Cardiovascular Research Institute Maastricht en voor haar coschappen vertrok ze naar Zuid-Afrika en naar Australië.

Coschap sportgeneeskunde

Aan de Monash University Melbourne studeerde ze “Musculoskeletal Medicine”, als onderdeel van het coschap sportgeneeskunde. Dit bestond uit deelstages bij orthopedie, reumatologie, sportgeneeskunde en als assistent teamarts van Australian Rules Football Team. Het zaadje om sportarts te worden was geplant. 

Semiprofessioneel wielrenner en mountainbiker

Van 2011-2015 doorliep Tessa de opleiding tot sportarts aan het UMC Utrecht. Tijdens deze opleiding nam ze deel aan de Tour de France, 1 dag voor de profs uit, en sindsdien is ze semiprofessioneel wielrenner en mountainbiker voor wedstrijden in Nederland en België. Sinds 2016 is Tessa ook verbonden als teamarts aan een UCI World Tour Team (dames). Op dit moment is Tessa werkzaam in het Amphia ziekenhuis in Breda. Daar heeft zij een mooi doel gesteld. Tessa wil over een paar jaar in samenwerking met Erasmus MC de opleiding tot sportarts aanbieden.

Sleutel voor optimale behandeling

“Het stellen van een diagnose is vaak niet zo ingewikkeld, maar erachter komen hoe de klachten exact zijn ontstaan en vooral welke factoren hier van invloed op zijn, maakt het vak sportarts uitdagend. Ontstaan de klachten door voeding & leefstijl of juist door trainingsbelasting & materiaal. Elke casus is maatwerk. Als ik goed begrijp wat er aan de hand is, dan is dat direct de sleutel voor optimale behandeling.”

Ook persoonlijk in gesprek met een sportarts of sportzorgprofessional? Vind eenvoudig een sportarts bij jou in de buurt en maak een afspraak.

Kracht van optimale leefstijl in de behandeling en herstel van kanker

“In maart 2018 kreeg mijn man de diagnose acute lymfatische leukemie. Door het ziekteproces heb ik van dichtbij gezien wat de kracht van een optimale leefstijl is in de behandeling en het herstel van kanker. Denk hierbij aan regelmaat van dag tot dag, want dat gaf rust, voeding als de brandstof voor herstel, elke dag buiten zijn en als het kan wandelen of fietsen. Daarnaast het belang van een goed support systeem (vrienden, familie) voor de benodigde veerkracht en soms ook humor. Zo kon mijn man de behandelingen beter aan en had hij minder bijwerkingen.

Ik heb veel geleerd van deze periode. Die ervaring zet ik in voor mijn patiënten.” 

Maak een afspraak met een sportzorgprofessional

Herstellen van een ziekte, jezelf willen uitdagen in je sportprestatie of 'gewoon' je lijf laten nakijken? Dat kan eenvoudig! Maak een afspraak met Tessa of met de andere sportartsen en professionals bij jou in de buurt via de pagina 'ik zoek een sportzorgprofessional'.


Zoek een sportzorgprofessional