• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Gezonde geest, Partner nieuws

Hoe begeleid jij je kind zo goed mogelijk naar de top(sport)?

Ouders spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Helemaal als je kind ook nog eens uitblinkt in zijn of haar sport. Hoe zorg jij er als ouder voor dat jij je kind zo goed mogelijk begeleidt naar 'de top'?

Sportpsycholoog drs. Mark Schuls heeft hier een blog over geschreven.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Hoe begeleid jij je kind zo goed mogelijk naar de top(sport)?

Het talent van de ouder

In een blog bij Alles over Sport vertelt sportpsycholoog Mark Schuls dat je een talent kunt herkennen aan de ouders die aan de kant staan te kijken. Dat heeft niet zozeer te maken met de genen, maar meer met de manier waarop ouders met hun sportende kind omgaan. Zonder ouders die bereid zijn om hun kind praktisch en emotioneel te steunen, is het immers onmogelijk voor een sporttalent om de top te bereiken. 

Voorkom dat jij je kind gaat pushen

Kinderen kun je beter niet pushen. Ouders moeten betrokkenheid tonen, maar zonder er teveel druk op te leggen. Dat is best een lastige balans, blijkt ook uit sportwetenschappelijk onderzoek (Knight, Berrow & Harwoord, 2017).

Ten eerste omdat het voelen van druk, zeker bij jonge sporters, een subjectieve ervaring is. Hiermee wordt bedoeld dat het gedrag van ouders kan worden geïnterpreteerd als druk, terwijl dat niet de bedoeling is.

Ten tweede is er altijd een impliciete druk voor kinderen. Hiermee wordt bedoeld dat een jonge sporter druk kan voelen, omdat ouders veel voor ze doen en betalen. En dat ouders dat doen voor hun sportende kinderen is, zoals eerder gezegd, vaak onontkoombaar. Ouders doen er goed aan om aan kinderen uit te leggen waarom ze dit voor hen willen doen. Daarbij maakt het uit wat voor ‘tegenprestaties’ ouders verwachten voor al hun tijd en geld. 

Lees het volledige artikel op de website van AllesoverSport.

Drs. Mark Schuls werkt ruim tien jaar als SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en sinds 2011 doet hij dat namens zijn eigen organisatie TipTop Sport. Hij werkt veel met jonge sporttalenten en biedt mentale training aan in de vorm van een-op-een coaching, workshops en via de door hem ontwikkelde online training voor jonge sporters ‘Top in je Kop’


Zoek een sportzorgprofessional