• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Fitheid

Hoe fit te blijven op vakantie en er toch volop van genieten

Vakantie nemen is erg belangrijk voor je mentale balans en een gezonde geest. Opladen van het drukke leven, je werk of studie en even weg uit de dagelijkse routine. Dat kan echter betekenen dat je voor een (langere) periode niet aan je fitnessdoelen kunt werken omdat je niet thuis bent. Fit blijven op reis is natuurlijk belangrijk, zeker om blessures te voorkomen en om je vooruitgang niet te verliezen. Daar tegenover staat dat je vakantie ook bedoeld is om te herstellen, te relaxen en misschien juist niet te sporten. Hoe behoud je de balans op vakantie om niet te veel terug te vallen bij terugkomst?

VisumBuitenland geeft 6 tips.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Hoe fit te blijven op vakantie en er toch volop van genieten

1. Neem je sportspullen mee

Als je wilt blijven sporten tijdens de vakantie kunnen je sportschoenen- en kleding niet ontbreken, dus let erop tijdens het inpakken van je koffer. Dit betekent niet dat je je heel koffer hoeft te vullen met fitnesspullen, maar goede schoenen om tijdens de vakantie op te lopen, zullen zeker van pas komen en je voeten zullen dankbaar zijn. 

2. Sport waar mogelijk

Vaak hebben hotels een sportschool waar je gratis (of tegen een klein bedrag) gebruik van kunt maken. Hier kun je dus gebruik van maken als je graag tijdens de vakantie alsnog naar de sportschool wilt. Je zou kunnen overwegen om tijdens de vakantie een routine aan te houden die minder inspannend is, zodat je tijdens je welverdiende vakantie ook echt kunt uitrusten en je lichaam kan herstellen van eventuele blessures. Je kunt ook kijken of er in de omgeving een park is waar je buiten kunt sporten of misschien zelfs gebruikt maken van apparatuur dat buiten staat. 

3. Zoek een mooie balans

Soms voelt het alsof je die dag niet aan je fitheid gewerkt hebt, maar blijkt het toch dat je een aantal kilometers gewandeld hebt. Deze dragen al aardig bij aan je doel om fit te blijven. Het is echter wel goed om jezelf ook wat rust te gunnen, zeker op vakantie. Dit is het moment om even op te laden, tot rust te komen en herstellen. Dat betekent dus dat je wel actief en gezond kunt blijven op vakantie, maar ook niet helemaal bij je normale routine hoeft te blijven. Je zult waarschijnlijk iets meer uiteten gaan, maar dat is alleen maar leuk. Je kunt dan af en toe zeker genieten en soms kun je wel de gezondere keuze maken. Kortom, een balans creëren tussen genieten van een heerlijke vakantie en fit blijven is misschien wel het belangrijkste.

4. Toeristische activiteiten kunnen ook actief zijn

Het bezoeken van een museum of een mooie lange wandeling doen in een van de nationale parken of zelfs een dagje shoppen kan al voor fitheid zorgen. Zo behaal je misschien niet het doel om echt krachttraining te doen, maar telt het zeker wel voor de cardio. Sporten op vakantie hoeft niet per se dezelfde vorm aan te nemen als thuis en zul je soms creatief moeten denken. Als je een strandvakantie wilt, telt zwemmen ook als iets actiefs en hoef je daarna niet nog een keer naar de sportschool. Bovendien, doet een mooie wandeling in de natuur ook veel goeds.

5. Ga voorbereid op pad

Het leuke aan een vakantie is juist dat het spontaan is en je kunt doen wat je wilt. Soms is het echter ook goed om van tevoren al wat voorbereid te hebben zodat je echt kunt uitrusten op vakantie en je niet met stress hoeft te beginnen. Bekijk ruim voor vertrek of je een visum nodig hebt voor je gekozen bestemming. Voor reizen binnen Europa heb je geen visum nodig, maar voor vele populaire bestemmingen buiten Europa, zoals Amerika, Canada en Egypte, moet je vooraf wel een visum aanvragen. Vaak kun je dit online doen en heb je binnen een paar dagen het visum via een e-mail ontvangen. Vraag deze dus op tijd aan en begin je vakantie zonder stress. Anders kom je ook gestrest aan en kun je er niet van genieten.

6. Voeding

Juist omdat vakantie goed is voor het herstel van je lichaam en wil je ook uitrusten, wil je ook minder actief zijn. Een andere manier om fit te blijven en je goed in lijf te voelen is je voeding. Vakantie gaat vaak gepaard met lekker eten, veel drinken en nieuwe dingen uitproberen. Doe dat ook vooral, want soms heb je ook geen controle over welk eten er op een bepaald moment beschikbaar is, maar er zijn ook momenten waar je er wel op kunt letten. Zo blijft je voeding op vakantie ook in balans en kun je ook na terugkomt weer goed in je routine vallen.

Kortom, het is vooral belangrijk om te genieten van je vakantie en te doen waar jij zin in hebt. Soms kan een weekje of twee niet in de sportschool staan juist goed zijn voor je lichaam om te herstellen. Rust en slaap zijn namelijk ook erg belangrijk voor je doelen. Vergeet niet vooraf te checken of je een visum nodig hebt en ga zo stressvrije je vakantie in.


Zoek een sportzorgprofessional