• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Internationale Vrouwendag! Wees een beetje lief voor jezelf

Veel jonge vrouwelijke sporters zijn ervan overtuigd dat ze lichter en strakker aan de start moeten verschijnen om goed te presteren. Het is een thema waarvan we weten dat de lijn tussen genoeg en gezond eten snel wordt overschreden door de mythe dat je slank en afgetraind moet zijn. De juiste balans hierin vinden kan uitdagend zijn.

Sportarts in opleiding Sharon Hendriks vertelt hier meer over en deelt haar ervaring.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Internationale Vrouwendag! Wees een beetje lief voor jezelf

Onvoldoende energie

"In 2014 brak ik mijn kaak tijdens een skeelerwedstrijd in Berlijn. Het duurde maanden voor ik weer goed en voldoende kon eten. Het sporten had ik in de tussentijd weer opgepakt, maar de prestaties bleven achterwege. Ik was lichter dan ooit, maar had onvoldoende energie om goed te trainen en herstelde langzaam", aldus Hendriks.

Goed eten

"Het blijkt wel dat goed eten de basis vormt voor elke prestatie. En dat moet onderdeel zijn van je dagelijkse routine, maar vergeet ook tijdens een activiteit niet om voldoende te eten. Eind januari (2023) won ik de Alternatieve Elfstedentocht, een schaatswedstijd over 200 kilometer, vooral door te blijven eten."

Jutta Leerdam

En nog een mooi voorbeeld: Jutta Leerdam. Na haar indrukwekkende baanrecord op de 1.000 meter in Thialf vertelde Jutta dat zij de afgelopen zomers heel erg gefocust was op gewichtsverlies. Inmiddels heeft ze ontdekt dat ze daardoor helemaal niet sneller gaat schaatsen. "Want ik gebruik nu dat extra vet als kracht."

Wees een beetje lief voor jezelf

Kortom: mijn advies voor jonge meiden: "Wees een beetje lief voor jezelf! Maak je niet te druk om hoe je eruitziet, maar focus op wat je nodig hebt om te presteren."


Zoek een sportzorgprofessional