• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Professionals, Voeding

Is een glutenvrij dieet gezond?

Het aantal mensen met overgewicht en obesitas in Nederland blijft de afgelopen jaren stijgen en ondertussen heeft meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht. Mede daardoor wordt diëten steeds populairder. Eén van de diëten die mensen gebruiken om af te vallen en hun gezondheid te verbeteren is het glutenvrije dieet. Maar is het vermijden van gluten nou eigenlijk goed voor de (darm)gezondheid van mensen die geen glutenallergie hebben? Of zitten er juist risico’s aan?

Onze kennispartner Medicus Online zocht dit voor je uit. Hieronder volgen de belangrijkste feiten over het glutenvrij dieet.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Is een glutenvrij dieet gezond?

Belangrijkste feiten over het glutenvrij dieet

  1. Gluten is een verzamelnaam voor een groep eiwitten dat van nature voorkomt in veel tarwesoorten zoals tarwe, spelt, rogge en gerst.
  2. Coeliakie is een ernstige glutenallergie waarbij de darmvlokken van de dunne darm beschadigd raken als reactie op het eten van gluten.
  3. Mensen met coeliakie moeten een strikt glutenvrij dieet eten.
  4. Bij een glutensensitiviteit ervaren mensen maag-darmklachten (zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree) na het eten van gluten, maar er is dan geen schade van de darmvlokken.
  5. Glutenvrij eten kan de klachten van mensen met glutensensitiviteit verminderen.
  6. Er is geen goed bewijs dat mensen zonder coeliakie of glutensensitiviteit baat hebben bij een glutenvrij dieet.
  7. Wanneer bewerkte producten met gluten vervangen worden door onbewerkte (glutenvrije) producten dan kan dit wel gezondheidsvoordelen hebben.
  8. Er zitten echter ook risico’s aan een glutenvrij dieet: er is een risico op een tekort aan vezels en jodium. Daarnaast bevatten veel glutenvrije vervangers meer suiker, vet en kilocalorieën dan de tegenhangers met gluten.

Bekijk ook de infographic!

glutenvrij.jpg

Strikt glutenvrij dieet bevat ook risico's

Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat een glutenvrij dieet de (darm)gezondheid bevordert van mensen zonder glutenallergie. Er is vooral belang naar grotere goede wetenschappelijke studies voordat we definitieve uitspraken hierover kunnen doen.

Wanneer bewerkte producten met gluten (zoals witte pasta, wit brood en taart/koekjes) vervangen worden door onbewerkte glutenvrije producten zoals (zilvervlies) rijst, groente en fruit dan kan dit wel gezondheidsvoordelen opleveren. Maar dat komt dan niet door het vermijden van de gluten op zichzelf. Er zitten echter ook risico’s aan een strikt glutenvrij dieet.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van het glutenvrij dieet? Lees dan het volledige artikel op de website van Medicus Online

Medicus Online geeft daarnaast ook een mooi overzicht van verschillende populaire diëten en bespreekt welke diëten nu het beste werken om af te vallen.


Auteur
Medicus Online
Zoek een sportzorgprofessional