• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
(Sport)blessures, Partner nieuws

Kniebraces voor sporters; positieve invloed op herstel en sportbeleving

Knieblessures hebben een grote impact op sporters en komen relatief vaak voor. Maar liefst 21% van de sportblessures betreffen de knie. Vaak veroorzaakt door acuut letsel, zoals bij verdraaiingen of botsingen, maar ook komen overbelastingsklachten regelmatig voor.

Atleten kunnen gehinderd worden in de beoefening van hun sport doordat pijn het onmogelijk maakt bepaalde bewegingen uit te voeren of kracht te zetten. Ook kan het nodig zijn rust te nemen voor herstel. In veel gevallen kunnen braces helpen om de terugkeer naar sportbeoefening te bespoedigen.

Partner Nea International bv uit Maastricht is ontwikkelaar en producent van Push Braces en Push Sports Braces en geeft in dit artikel uitleg over braces. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Kniebraces voor sporters; positieve invloed op herstel en sportbeleving

Nieuw onderzoek

Hoewel het werkingsmechanisme nog niet altijd precies bekend is, wijst nieuw onderzoek regelmatig uit dat een brace een positieve invloed heeft op het herstel en de sportbeleving van de met knieproblemen kampende sporter.

Om een aantal voorbeelden te noemen: kniebraces die compressie (druk rondom de knie) uitoefenen, hebben een positieve uitwerking op kniestabiliteit bij artroseklachten. In het geval van jumper’s knee, een chronische blessure van de patellapees die veel voorkomt bij sporten waarbij – het woord zegt het al – veel gesprongen wordt, blijken patellabraces pijn te verlichten. Ook bij aandoeningen als Osgood Schlatter, ervaren jongere sporters (vooral tieners) pijn van een ontstoken aanhechting van de patellapees aan het onderbeen, die verlicht kan worden door een patellabrace.

Functie van braces

Belangrijk bij de functie van braces is dat ze uitstekend passen, comfortabel zitten en goed aangelegd kunnen worden voor een optimale functie. Bovendien moeten kniebraces goed op hun plek blijven zitten, zeker wanneer de bewegingen sneller en bewegingsuitslagen groter worden, zoals bij het sporten. De precieze pasvorm door instelbaarheid en een goede verkleving aan de huid zijn daarbij cruciaal. Tot slot moet het materiaal geschikt zijn om langdurig gedragen te worden, of het nou gedurende de herstelperiode of tijdens het sporten is. Duurzaam en prettig te dragen.

Postief effect op sportbeleving

Inmiddels kiezen veel sporters er voor om braces te gebruiken tijdens het sporten. Naast de goede behandeling die van belang blijft bij sportblessures kunnen Push Sports braces bijdragen aan de terugkeer naar een gezonde en prettige sportbeleving. Kijk bijvoorbeeld naar het verhaal van de tienkamper Eelco Sintnicolaas, een topatleet van Nederlandse bodem.

Ik zie het gebruik van een brace als de ondersteuning die het lichaam nodig heeft, zeker als je bepaalde gewrichten flink belast. Het geeft mij een gevoel van veiligheid, zekerheid en vrijheid om het lichaam te pushen.

 nea-braces.png


Zoek een sportzorgprofessional