• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Kennis & Wetenschap, Professionals, Voeding

Liver King: paleodieet on steroids

Als je influencer Liver King moet geloven moeten we een paleodieet on steroids consumeren om weer lean and mean te worden. Letterlijk, want de Liver King is niet vies van het gebruik van anabole steroïden. Hoe dan ook volgens de Liver King moeten we net zoals onze prehistorische voorouders eten en dat zou volgens hem een ultracarnivoor dieet betekenen, waarbij we het hele beest, liefst rauw, inclusief organen consumeren.

In hoeverre klopt hetgeen de Liver King zegt en is het handig om ultracarnivoor te eten? Sport)diëtist, bewegingswetenschapper en niet praktiserend fysiotherapeut Tjieu Maas praat je bij.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Liver King: paleodieet on steroids

Carnivoor dieet vanuit prehistorisch perspectief

Als we de wetenschappelijke literatuur bestuderen en kijken hoe onze vroege voorouders; de jager-verzamelaars aten, dan aten die helemaal niet zoveel vlees. Zo werd respectievelijk 35%, 35% en 30% van de energie-inname van de jager-verzamelaars geleverd door vet, koolhydraten en eiwitten. De jager-verzamelaars aten inderdaad wel meer vlees dan de hedendaagse mens, maar ook veel fruit, knollen en wortels. Ook kookten de jager-verzamelaars, in tegenstelling tot de Liver King beweert, hun eten. Dat koken van voedsel kwam de beschikbaarheid van energie en voedingsstoffen ten goede waardoor de grootte en rekenkracht van het brein van onze vroege voorouders toenam.

Carnivoor dieet vanuit voedingskundig perspectief

Vanuit prehistorisch perspectief klopt er dus weinig van wat de Liver King beweert, maar hoe zit het met de voedingswaarde? Een ultracarnivoor dieet heeft een paar pluspunten. Zo bevat het ultracarnivoor dieet meer dan voldoende hoogwaardige eiwitten, goed opneembaar ijzer en vitamine B12. Het ultracarnivoor dieet heeft echter ook forse nadelen, te weten:

  1. Het carnivoor dieet bevat extreem veel vitamine A en dat kan leiden tot vitamine A-vergiftiging.
  2. Het carnivoor dieet bevat bijna geen vezels. Vezels bevorderen onder andere een goede stoelgang en kunnen helpen in het voorkomen van verschillende vormen van kanker.
  3. Het carnivoor dieet kan veel verzadigd vet bevatten. Verzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Op de website van Eigen Kracht lees je meer over het ultracarnivoor dieet.


Auteur
Tjieu Maas
Zoek een sportzorgprofessional