• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Na het fietsen irritatie aan zitvlak: 5 tips van de sportarts

Vraag aan de sportarts: na het fietsen heb ik irritatie aan het zitvlak. Ik krijg rode bultjes en mijn huid is rood. Wat kan ik hier aan doen?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Na het fietsen irritatie aan zitvlak: 5 tips van de sportarts

5 tips van de sportarts om irritatie aan het zitvlak te voorkomen 

Het zitvlak van een fietser is een zwaar belast onderdeel tijdens het fietsen. Irritatie komt regelmatig voor. Soms ontstaan zelfs onderhuidse infecties.

1. Draag goed passende fietsbroek

Draag een goed passende fietsbroek zonder irriterende randjes en draag deze zonder onderbroek. Was de broek na elk gebruik. Er zijn verschillen in kwaliteit van de zeem in de fietsbroeken. Het is het waard om eens een andere broek te testen. 

2. Zorg dat je fietszadel bij je past

Zorg voor een goed zadel dat bij je past. Het zadel moet breed genoeg zijn om de zitbotjes de druk tijdens het fietsen te kunnen laten opvangen. Dit verschilt tussen mannen en vrouwen en ook per persoon. Een fijn zadel voor de één, kan vreselijk zijn voor de ander. Een fietsspeciaalzaak kan advies geven of je kunt dit laten opmeten bij een 'dynamische fietspositie meting' bij een sportarts.

3. Vermijd scheren van het haar in het zadelgebied

Door je schaamhaar te scheren kunnen sneller irritaties en ook cystes ontstaan. Houd geïrriteerde huid droog en schoon. Gebruik geen geparfumeerde middelen en draag katoenen ondergoed. Als de huidirritaties open zijn, gebruik dan een desinfecterend middel en laat natte plekken indrogen. Verzorg irritaties eerst, voordat je weer gaat fietsen.

4. Insmeren met crème

Invetten of insmeren om irritatie te verkomen kan helpen, maar zal verschillen per persoon en de omstandigheden. Vaseline of sudo-crème blijven goed zitten tijdens een fietstocht. Vergeet niet de fietsbroek direct erna te wassen.

5. Denk aan je fietshouding

Ten slotte kan de houding op de fiets ook invloed hebben op de drukverdeling en wrijving van het zitvlak. Een verkeerde techniek of vermoeidheid spelen hierin een grote rol. Je kunt bij een in wielrennen gespecialiseerde sportarts een uitgebreide analyse laten doen. Hij kan jou adviseren.

Bij twijfel over een bultje, bezoek je huisarts

Twijfel je over de bultje? Laat dan de huisarts naar de bultjes kijken. Vooral als de irritatie niet afneemt na rust en verzorging of wanneer er zwellingen bij ontstaan.

Ook kan de huisarts jou doorverwijzen naar een sportarts bij jou in de buurt die bijvoorbeeld je fietshouding kan nakijken. Kijk op 'Zoek een sportzorgprofessional' voor een sportarts bij jou in de buurt.

Meer willen weten? Kijk ook eens op: Zitvlakverzorging

 


Zoek een sportzorgprofessional