Onderzoek naar het ontstaan van en het herstel na een hitteberoerte tijdens inspanning

Onderzoek naar het ontstaan van en het herstel na een hitteberoerte tijdens inspanning

5 augustus 2020

Het Radboud UMC is in juli 2020 een onderzoek gestart naar de oorzaken, behandeling en gevolgen van een inspanningsgebonden hitteberoerte. Het onderzoek is erop gericht om de kennis over dit ingrijpende ziektebeeld in Nederland vergroten. Het uiteindelijke doel is om de herkenning, acute behandeling en latere begeleiding van patiënten te verbeteren

Waarom dit onderzoek?

Een inspanningsgebonden hitteberoerte is een zeldzame, levensbedreigende aandoening waarbij snel en adequaat medisch handelen van groot belang is. Het kan op een onverwacht ogenblik tijdens de inspanning optreden en het beloop laat zich niet goed voorspellen. Er is weinig data beschikbaar over de behandeling en herstel van Nederlanders met een hitteberoerte. De incidentele slachtoffers worden zo goed mogelijk behandeld door de aanwezige zorgverleners zonder systematisch registratie van factoren die tot de hitteberoerte hebben geleid of van herstel na behandeling. Dit onderzoek moet een beter inzicht verschaffen in de factoren die leiden tot een hitteberoerte, de behandeling en het herstelproces.

Voor meer informatie, vragen of aanmelding ga naar de website www.hardlopenenhyperthermie.org

 

Op deze website zijn ook instructiefilmpjes van o.a. het Rode Kruis te vinden over het herkennen en behandelen van oververhitting.

instructiefilmpje-RK-hitteberoerte.png

 

 

Terug

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: