Operatieve dans ontspringen bij artrose?

Operatieve dans ontspringen bij artrose?

4 december 2019

Geregeld heb ik mensen op de poli die een dergelijk verhaal hebben gehoord over hun knie of heup. Wél slijtage van het gewricht, maar nog níet zodanig dat al een operatie nodig is. Gelukkig maar, denken ze dan vaak. Toch sluipt er met de diagnose slijtage ook een beeld naar binnen van een gewricht met minder of zelfs helemaal geen kraakbeen meer. Bot op bot. Ben ik nou volgend jaar of pas over 10 jaar aan de beurt voor een prothese?, vragen velen zich af. Toch zie ik geregeld ook mensen van boven de 80 die al járenlang weten dat ze slijtage hebben, maar bij wie de klacht nooit zo heftig is geworden dat een ingreep noodzakelijk was. Ze zijn er dus, patiënten met artrose die de operatieve dans ontspringen. Zijn dat de lucky few?

 

30% kans
Kortgeleden werd in Spanje een studie verricht onder tienduizenden mensen met artrose. Onderzocht werd wie van hen er nou uiteindelijk geopereerd werden. De conclusie? Zo’n 30% van de personen met de diagnose knieartrose kreeg ergens in hun leven een prothese. Had je heupartrose, dan was de kans ooit op de opnamelijst voor een operatie terecht te komen 14%. Bij mensen met artrose op jonge leeftijd of met een te hoog gewicht was de kans op een operatie hoger.

Messen thuis
De meerderheid van de mensen wordt dus nooit geopereerd, aldus dit onderzoek. Eerdere studies lieten dit ook al zien. Ik denk daarom dat het voor mensen met artrose belangrijk is dit gegeven in hun achterhoofd te houden en te focussen op wat nog wél kan in plaats van op wat niet meer kan. Te begrijpen dat normale veroudering van een gewricht erbij hoort en dat niet per definitie het einde der tijden is aangebroken.

Tuurlijk. Gaat het écht niet meer, dan zijn er in Nederland heel wat kundige orthopeden die met alle plezier een prothese plaatsen. Maar er met de diagnose artrose van uitgaan dat een operatie op de loer ligt, is lang niet altijd terecht. Die lucky few? Dat blijkt gelukkig een flinke groep. Ook al zit de Nijmeegse Vierdaagse er niet meer voor iedereen in, bij de meesten blijven de messen thuis.

 

Bron: Sport- en bewegingsarts - Dr. Maarten Moen


Dr. Maarten Moen is sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics en NOC*NSF. Hij gebruikt zijn kennis uit de topsport in de alledaagse praktijk. Lees meer over sport- en bewegingsklachten op www.sportenbewegingsarts.nl

Terug

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: