• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Voeding

Popcorndag

Pop-pop-pop-popcorn! Misschien wel de oudste snack die er bestaat, maar ook erg veelzijdig. Je kunt popcorn gemakkelijk zelf maken en het kan op honderden manieren worden gekruid. De snack zal dus niet snel gaan vervelen.

Maar is popcorn gezond? Dat wil je natuurlijk weten op deze Popcorndag!

Cassandra Akersloot van Akersloot Diëtetiek geeft je een stukje geschiedenis over de popcorn en of je deze snack vast op je snacklijst kunt zetten!

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Popcorndag

Maïs eetbaar als popcorn 

Maïs is een belangrijk element in Amerika, vandaar dat de popcorngeschiedenis ook erg diep zit in heel Amerika. Maar… wist je dat de oudste popcorn werd gevonden in New Mexico? Herbert Dick en Earle Smith deden de popcornontdekking in een droge grot. Hier vonden zij verschillende maïskoppen in geplette korrels. De popcorn werd niet alleen gebruikt om te eten, maar dienden ook als decoratie in kleding en andere ceremoniële verfraaiingen. De naam popcorn stamt ook af van Amerika. Pof staat voor poppen en uiteraard betekent corn maïs.

Popcorn beschikbaar tijdens De Grote Depressie 

De beschikbaarheid tijdens De Grote Depressie (19e eeuw) was groot, waardoor iedereen popcorn als snack kon krijgen. Bij andere snacks was dit zeker niet het geval.

Toen in de Tweede Wereldoorlog suiker en andere ingrediënten werden geratsoeneerd, groeide de populariteit van popcorn nog meer. En natuurlijk groeide deze populariteit ook op andere (fijnere) momenten. Wat dacht je van de bioscoop? Ook daar was popcorn een populaire snack! Toen de televisie werd uitgevonden werd de popcorn weer vaker thuis gemaakt. Door deze uitvinding kwam de magnetronpopcorn in opmars. Tegenwoordig consumeren we met zijn alle nog steeds veel popcorn als snack.

Is popcorn gezond?

Oké, we weten nu wat meer over de geschiedenis van popcorn. Maar is popcorn gezond? Dat ligt er natuurlijk maar net aan waarmee je het klaar maakt. Een schaaltje zoute popcorn (circa 40 gram) bevat +/- 150 kcal, 5 gram eiwitten, 28 gram koolhydraten, 1.6 gram vet, waarvan verzadigd 0.2 gram en 2 gram vezels. Al met al een aardige snack voor als je aan het lijnen bent. Maar… bij zoete popcorn veranderen de getallen helemaal natuurlijk. Dus van zowel zoete als zoute popcorn kun je beter niet teveel eten.

Popcorn met kruiden 

Wist je dat je popcorn ook lekker op smaak kunt maken met kruiden? Je kunt bijvoorbeeld voor hartige recepten denken aan Italiaanse kruiden, paprikapoeder of voor zoet misschien wat kaneel? Een combinatie van kruiden is ook lekker. Bijvoorbeeld de combinatie met paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, snufje chilipoeder, snufje komijn of basilicum, oregano, knoflookpoeder en een snufje peper.

Eigenlijk kun je eindeloos variëren! 


Auteur
Cassandra Akersloot
Zoek een sportzorgprofessional