• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Post-COVID-19: fasering essentieel opbouwen fysieke fitheid

Er is inmiddels steeds meer bekend over de langdurige klachten na COVID-19. Veel minder bekend is hoe je weer fit genoeg wordt om het dagelijks leven aan te kunnen. Hiervoor is een nieuw herzien advies geschreven voor herstel COVID-19advies medisch specialistische beweegzorg post-COVID-19. 

De sportarts kan als specialist op het gebied van training en herstel onderdeel uitmaken van je hersteltraject, waarbij fasering de sleutel is tot succes.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Post-COVID-19: fasering essentieel opbouwen fysieke fitheid

Een deel van de patiënten na COVID-19 blijft last houden van allerlei klachten. Misschien herken jij dat ook wel. Klachten als vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, druk op de borst, verminderde fitheid of bewegingsangst.

In eerste instantie ga je naar de huisarts, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist of medisch specialist. Verbeteren je klachten onvoldoende, dan kom je in aanmerking voor een indicatie voor medisch specialistische beweegzorg. 

Herstel post-COVID met beweeginterventie

De sportartsen in Nederland adviseren om de beweeginterventie voortaan op te delen in 3 fases.

  1. Balans en ademhaling: dit is gericht op het starten met het in balans brengen van belasting en belastbaarheid inclusief regulatie van ademhaling, hartfrequentie en bloeddruk.
  2. Verhogen belastbaarheid: doe je door het opstarten van laag intensieve duurtraining in combinatie met krachttraining, met focus op gecontroleerde ademhaling en hartfrequentie.
  3. Intensievere training

Geadviseerd wordt deze laatste fase pas te starten als het herstel in de tweede fase goed verloopt en de patiënt weer goed functioneert in het dagelijks leven. Het doel hierbij is uiteindelijk om de fysieke fitheid te verbeteren. In de praktijk blijkt deze gefaseerde aanpak beter te werken voor het herstel van COVID-19.

Behandeling post-COVID-19

Tijdens een bezoek aan een sportarts kan op indicatie een inspanningstest met ademgasanalyse worden afgenomen. Deze meet hoe hart, longen en spieren functioneren. De uitslag geeft inzicht in de fysieke fitheid en de aard van je klachten.  Aan de hand hiervan kan een goede balans in het energiemanagement worden bepaald. Zo kan de fysieke training worden aangestuurd op basis van gepersonaliseerde hartslagzones en (eventueel) fietsvermogen, zoals gemeten tijdens de inspanningstest.

Vervolgens wordt er gestart met een hersteltraject, al dan niet onder begeleiding van paramedici. Te vroeg veel van het lichaam vragen, werkt averechts. Maar als de belasting te ver verlaagd wordt, neemt de conditie juist af en verbeteren de klachten niet. Laag intensieve activiteiten als wandelen, yoga of huishoudelijke taken vormen een goede start voor herstel. Naast training spelen regelmaat, aanpassing van activiteiten, rust, een goede slaaproutine en adequate voeding een belangrijke rol. 

Zoek een sportarts of ander sportzorgprofessional


Zoek een sportzorgprofessional