• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Onderzoek/Oproep

Resultaten Eat2Run onderzoek

In november 2021 deden we een oproep voor Sport Medisch Centrum Papendal, Ziekenhuis Gelderse Vallei (SportsValley) en Wageningen Universiteit. Deze organisaties waren op zoek naar hardlopers om mee te helpen aan een onderzoek (Eat2Run studie) naar de rol van voeding bij peesblessures en buikklachten bij hardlopers.  

Met de Eat2Run studie is onderzocht of er een verband is tussen het alledaagse dieet en het hebben van peesblessures en buikklachten. De resultaten van deze studie zijn nu bekend en er zijn tips voor hardlopers opgesteld.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Resultaten Eat2Run onderzoek

Samenvatting Eat2Run onderzoek

  1. Maar liefst 1.993 hardlopers deden mee aan het onderzoek in de periode van juli 2021 tot juli 2022. Deze hardlopers waren 18+ en liepen ten minste 1x per week hard.
  2. Meer dan de helft van de hardlopers (57%) gaf aan tijdens of kort na het hardlopen last te hebben van buikklachten. Buikklachten kwamen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en werden door vrouwen als ernstiger ervaren dan door mannen. Winderigheid was van 9 uitgevraagde klachten de klacht die het vaakst voorkwam (36%).
  3. Geen samenhang voeding en peesblessures gevonden.
  4. Wat betreft de voedingsinname hadden de hardlopers in dit onderzoek over het algemeen een bovengemiddeld gezond dieet: zij voldeden meer dan de gemiddelde Nederlandse bevolking aan de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Dit zou kunnen verklaren waarom er geen samenhang met peesblessures is gevonden.

Naar de resultaten en de tips


Zoek een sportzorgprofessional