• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Self-check spoort risico op bloedvatprobleem van de bekkenslagader bij wielrenners op.

Wielrenners, schaatsers of triatleten die last hebben van snelle verzuring en krachtverlies in (één van) hun benen kunnen kampen met een bloedvataandoening. Om te herkennen of het een bloedvataandoening is, is vandaag een self-check gelanceerd. Lees vandaag alles over deze self-check.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Self-check spoort risico op bloedvatprobleem van de bekkenslagader bij wielrenners op.

Wielrenners, schaatsers of triatleten die last hebben van snelle verzuring en krachtverlies in (één van) hun benen kunnen kampen met een bloedvataandoening. Deze oorzaak wordt vaak over het hoofd gezien. Sporters of trainers denken al snel dat het talent niet toereikend is of lopen met de klacht van het kastje naar de muur met behandelingen en onderzoeken die voor een bloedvataandoening niet werken. Vaak stoppen ze ook met sporten en dat terwijl het probleem niet onoplosbaar is. Een speciale self-check ontwikkeld door diverse experts helpt sporters om te achterhalen of zij kampen met een vaatprobleem en wijst hen de juiste plek voor advies of een behandeling.

Eén op de vijf beroepswielrenners krijgt met een probleem in de bekkenslagader te maken. Ook recreatieve fietsers, schaatsers en triatleten kunnen met dit probleem kampen. Met name sporters die meer van 25.000 kilometer hebben gefietst of geschaatst (meer dan vijf jaar vijf uur per week) behoren tot de risicogroep.

Geknikte slagader

Door de gebogen positie op de fiets of in schaatshouding in combinatie met de vele omwentelingen die het been van de sporter maakt, kan de bekkenslagader een ‘knik’ maken. Sportarts Goof Schep van Máxima Medisch Centrum licht toe: “Vergelijk het met een tuinslag die je steeds op hetzelfde punt buigt: eenmaal geknikt, zal de slagader bij iedere zware inspanning op hetzelfde punt afknikken. De klachten kenmerken zich door pijn, een machteloos gevoel of kramp in het been bij hard fietsen. Dit verdwijnt snel in rust.”

Self-check

Vaak wordt een bloedvatprobleem niet of te laat ontdekt. Dit komt omdat hiervoor gespecialiseerde diagnostiek en behandeling nodig is. Vroege herkenning is wel van groot belang voor een sporter, aldus Goof Schep: “Onbehandeld kan een vaatprobleem  tot ernstige beschadiging van de slagaders leiden terwijl bij vroege herkenning een eenvoudige aanpassing van sport en/of fiets vaak een goede oplossing biedt.”

Wil je weten of jouw klachten mogelijk wijzen op een bloedvatprobleem? Doe dan de self-check. Deze check bestaat uit een eenvoudige vragenlijst. Na het invullen van de vragen zie je hoe groot het risico op vaatproblemen is in jouw situatie. Vervolgens krijg je advies bij wie je het beste hulp kunt vragen. Als de kans kleiner is dan 60 % is er een verwijzing in eerste instantie naar huisarts/sportarts in eigen regio. Bij een risico > 60 % wordt je doorverwezen naar sportarts Goof Schep van Máxima Medisch Centrum. Hij heeft zich gespecialiseerd in dit onderzoek. Na een telefonisch intakegesprek volgt verder onderzoek.

Kennis Transfer Sportgezondheidszorg

De self-check is, in het kader van Kennis Transfer Sportgezondheidszorg*, ontwikkeld door Sportzorg.nl in samenwerking met diverse experts op het gebied van wielrennen/schaatsen. De groep experts bestaat uit sporters, trainers, sportartsen, bewegingswetenschappers, een fysiotherapeut en een cardioloog. Daarnaast zijn belangrijke partijen als KNWU, NTFU, KNSB, NTB, Dopingautoriteit en VeiligheidNL bij de groep betrokken.

Wil jij meer weten over bloedvatproblemen in de bekkenslagader? Bekijk dan onze pagina over deze blessure.

* Sporters, begeleiders (zowel sporttechnisch als sportmedisch), wetenschappers en andere experts werken in diverse expertgroepen samen om sporters informatie te geven die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke kennis. Voor diverse onderwerpen/sporten zijn expertgroepen ontwikkeld. De expertgroep vertaalt wetenschappelijke onderzoeksresultaten naar de sportpraktijk. Het doel is de sporter en zijn/haar omgeving te voorzien van begrijpelijke en toegankelijke informatie. De sporter staat bij de KTS-methodiek centraal.


Zoek een sportzorgprofessional