• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Hardlopen, Professionals, Sport

Sporten in de winter doe je zo!

6 tips van de sportarts

Sporten in de winter, is dat nu verstandig of niet? Sporten in de winter kan zeker en heeft zelfs zo zijn voordelen! Wanneer je buiten sport zie je daglicht. En daglicht draagt bij aan een goede werking van je biologische klok. Op zijn beurt heeft een goede werking van je biologische klok weer een positief effect op je slaap en kan helpen bij de welbekende ‘winterdip’. Maar ga wel goed voorbereid op pad. In de winter kan het koud, nat, glad en donker zijn. Met de zes tips van sportarts Liesbeth Kuiper-Klein gaat dat lukken.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Sporten in de winter doe je zo!

6 tips om je te wapenen tegen de winter tijdens het sporten

Met deze zes tips kun jij ook tijdens de koude dagen eropuit en lekker bewegen.

1. Kleed je goed aan

Hoe warm je je moet aankleden hangt af van hoe intensief je gaat sporten. Bij een hoge intensiteit produceren je spieren meer warmte en hoef je je dus minder warm te kleden. Let er wel op dat je je handen, voeten en hoofd goed warm houdt. Dit zijn de uiteinden van je lichaam en die zijn meer vatbaar voor bevriezing. Vergeet dus niet om een muts of haarband op te doen en handschoenen en/of overschoenen aan te trekken. Check voor vertrek ook even wat de gevoelstemperatuur is. De gevoelstemperatuur kan door een gure wind een stuk lager liggen dan de buitentemperatuur. Merk je dat de gevoelstemperatuur lager ligt dan de buitentemperatuur, kleed je dan op de gevoelstemperatuur. Zo krijg je het nooit te koud!

2. Draag laagjes

Heb je het idee dat je het misschien te warm gaat krijgen? Combineer verschillende laagjes, bijvoorbeeld een thermoshirt met daarover een hardloopshirt en eventueel nog een windstopper. Krijg je het onderweg dan te warm, dan trek je gemakkelijk een laagje uit en kun je door met sporten.

3. Zorg dat je droog blijft

Natte kleding koelt sneller af en daardoor krijg je het ook sneller koud. Draag een thermo onderlaag die je zweet goed absorbeert. Is het aan het miezeren of regenen? Trek dan een waterafstotend jack aan. Een waterafstotend jack zorgt ervoor dat je kleding niet nat wordt van de regen. Zo blijf je dus goed warm.

4. Blijf in beweging

Als je in beweging bent, produceren je spieren warmte. Als je klaar bent met sporten doen ze dit niet meer zoveel als tijdens het sporten. Blijf dus in beweging. Trek na het sporten snel wat warms aan of ga naar binnen. Zo voorkom je dat je opeens veel afkoelt.  

5. Drink genoeg

Als het koud is, heb je de neiging tijdens het sporten minder te drinken dan in warm weer. Je hebt het idee dat je minder zweet in koud weer. Maar je kan op andere manieren ook vocht kwijt raken, bijvoorbeeld door de droge lucht die je inademt. Je lichaam moet vocht toevoegen aan de ingeademde lucht waardoor je toch vocht verliest. Goed blijven drinken is dus zeker belangrijk!

6. Zorg dat je zichtbaar bent

Misschien een open deur, maar ga je op de openbare weg sporten tijdens schemer of na zonsondergang? Zorg er dan voor dat je goed zichtbaar bent met lampjes of reflecterende kleding. En als het glad is buiten, pas goed op dat je niet uitglijdt!


Auteur
Sportarts Liesbeth Kuiper-Klein
Zoek een sportzorgprofessional