• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Fitheid, Sport

Supercompensatie; wat is dat?

Je wilt een betere sporter zijn. Daarom train je regelmatig. Na een training heb je tijd nodig om te herstellen van de inspanning. Je lichaam wordt dan geprikkeld om een nieuw evenwicht te zoeken. Rust zorgt ervoor dat het evenwicht wordt hersteld. Vaak herstelt je lichaam zich tijdens een rustperiode iets meer dan eigenlijk nodig is. Dit zorgt er na verloop van tijd voor dat je lichaam sterker wordt en beter gaat presteren. We noemen dit supercompensatie.

Hoe bereik je nu supercompensatie? Lees het hieronder en bekijk de video!

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Supercompensatie; wat is dat?

Om supercompensatie te bereiken moet je lichaam na een training precies voldoende rust krijgen om te herstellen. Zit er teveel tijd tussen je trainingen, dan wordt het effect van supercompensatie minder of verdwijnt. Als je te snel weer gaat trainen, duurt het herstel langer. Dit kan uiteindelijk leiden tot overtraining. Maar door op het juiste moment weer te gaan trainen, word je steeds sterker en beter en stijgen je prestaties.

Bij een optimale training is de inspanning die je verricht tijdens de training en het herstel ervan dus in balans. Plan dus niet alleen je trainingen goed in, maar ook je rustmomenten. Dit kun je goed bijhouden via een trainingslogboek.

Bekijk de video over supercompensatie:

Sportarts

De sportarts kan jou gericht advies geven. Bij je huisarts kun je om een verwijzing naar de sportarts vragen. Zoek ter voorbereiding alvast een sportarts bij jou in de buurt.

Zoek een sportarts


Zoek een sportzorgprofessional