• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Kennis & Wetenschap, Professionals

Twee keer per dag trainen: waarom niet?

Twee stuks fruit, minimaal 200 gram groenten (liever 250 gram), 2 keer per dag tandenpoetsen; veel gezonde gedragingen moet je twee keer per dag doen. Waarom zou je niet twee keer per dag trainen? En voor de duidelijkheid bedoelen we hier dat je twee krachttrainingen op dezelfde dag doet. De reden waarom je doorgaans niet twee krachttrainingen op dezelfde dag doet, lijkt overduidelijk; je raakt sneller overbelast.

Toch zijn er redenen te bedenken waarom je wel twee keer per dag zou kunnen trainen.

Sportdiëtist, bewegingswetenschapper en niet praktiserend fysiotherapeut Tjieu Maas geeft je een paar redenen én praktische adviezen hoe je twee keer per dag krachttraining kunt doen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Twee keer per dag trainen: waarom niet?

Vier (2 x 2) redenen om twee keer per dag te trainen

1. Je traint met zware gewichten

Door een zware training in tweeën te splitsen, treedt er minder verval op. Stel, je doet normaal 5 sets van 3 herhalingen op 90% van je 1RM squats, deadlifts en bankdrukken in één training, dan kun jij je voorstellen dat het gewicht dat je kunt hebben afneemt over de verschillende sets. Zo kun je in de eerste training van de dag van elke oefening 3 sets pakken en in de tweede training van de dag 2 sets doen.

2. Je traint met een hoog trainingsvolume

Stel, je zit in een trainingsblok waarin met een hoog trainingsvolume; bijvoorbeeld voor elke spiergroep 2 oefeningen van 4 sets. In deze situatie kan het ook zinvol zijn om je training in tweeën te splitsen. Er lijkt namelijk bewijs te zijn dat het splitsen van het aantal sets per spiergroep over twee trainingen het repverval beperkt. Ook nu is het weer belangrijk dat je je realiseert dat je dus niet meer sets of oefeningen gaat doen, wanneer je twee keer per dag traint.

3. Je hebt niet genoeg tijd voor een hele training 

Weinig tijd is vaak een reden om niet te gaan trainen. Maar, stel, je hebt in je agenda geen tijd om een hele training van drie kwartier tot een uur in te plannen, maar je hebt wel in het begin en einde van de werkdag 20 tot 30 minuten de tijd, dan kun jij je eigenlijke training in twee korte sessies knippen. 

4. Je kunt maar twee keer per week trainen

Werk, school, gezin, familie, of vrienden vragen plots meer van je, waardoor je in plaats van 4 maar 2 dagen per week kunt trainen; wat doe je dan? Precies, je plant je trainingen op die 2 dagen. In de ochtend doe je bijvoorbeeld je gebruikelijke training van trainingsdag 1 en in de middag je gebruikelijke training van trainingsdag 2.

Door twee keer per dag te trainen, kun je zware trainingen of trainingen met een hoog volume splitsen. De kwaliteit van je trainingen neemt hierdoor toe. Op de website van Eigenkracht.nl lees je meer over twee keer per dag trainen en repverval.


Auteur
Tjieu Maas
Zoek een sportzorgprofessional