• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Voeding

Valentijnsdag | Liefde gaat door de maag?

Met Valentijnsdag voor de deur is het tijd om je geliefde te verwennen met cadeautjes, bloemen of chocolade. Ook kun je hem of haar mee uit eten nemen. Hoe romantisch! 

Je hoort vaak 'liefde gaat door de maag'. Maak jij je toch een beetje zorgen om eventuele extra kilo's? Geen zorgen. Sportdiëtist Ellen Steinmeijer van ABCdiëtistennetwerk geeft je handige tips!

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Valentijnsdag | Liefde gaat door de maag?

Chocolade positief effect op humeur

Cacao en dus chocolade bevat de aminozuren tryptofaan en serotonine. Tryptofaan kan in het lichaam omgezet worden in serotonine. Beide stoffen worden in verband gebracht met een goed humeur. Een verhoogde serotonine-aanmaak kan angst en stress verlagen.

Ook zitten er flavanolen (antioxidanten) in cacao. Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Dit komt neer op 10 gram pure chocolade met een hoog flavanolengehalte of 2,5 gram cacaopoeder met een hoog flavanolengehalte. Deze hoeveelheid zit niet in een blokje pure chocolade uit de supermarkt. Wel is er speciale chocolade verkrijgbaar die een hoog gehalte aan flavanolen bevat. 

Chocolade voor Valentijnsdag

Eet op Valentijnsdag niet de hele doos in 1 keer leeg, maar neem er één per dag. Reken maar uit hoelang jij dan kan genieten van die doos. Eet de chocolade mindfull.

Samen (uit)eten met Valentijnsdag

Als je uit eten gaat en je wilt toch op jouw voeding blijven letten bekijk van te voren de menukaart en maak alvast een keuze. Uit onderzoek blijkt dat de kans groter is dat je dan gezonder kiest omdat je minder bent afgeleid (door je date).

Je kunt natuurlijk ook een lekker romantisch diner zelf klaarmaken. Kies jouw recept op tijd uit en zorg dat je de boodschappen in huis hebt. Een recept waarbij je weinig in de keuken hoeft te staan is dan wel fijn, tenzij je graag samen wilt kokkerellen.

Sportief Valentijnscadeau

Wil je liever geen kado geven wat met eten of drinken te maken heeft, maak dan bijvoorbeeld samen een mooie wandeling of kies voor een ander sportieve uitdaging, zoals schaatsen op de kunstijsbaan.

Heel veel liefde gewenst!


Auteur
Ellen Steinmeijer
Zoek een sportzorgprofessional